A rendezvényen a munkahelyükre rendszeresen kerekezőket Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára köszöntötte.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minden olyan kezdeményezést támogat, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többen válasszák a fenntartható alternatívákat mindennapi közlekedésükben is. Az egyéni, helyi, rövid távú közlekedés legalkalmasabb módja a kerékpározás, amit a Bringázz a Munkába kampány több tízezer részvevője is bizonyít – tette hozzá Schváb Zoltán.

A 2011. április 4. és május 8. között zajló kampány ideje alatt 10200 munkába kerékpározó 1,8 millió kilométert tett meg. A leggyorsabb, legolcsóbb és leginkább környezetbarát közlekedési módot választók összesen 338 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a légkört, és több mint 38 millió forintnyi benzinpénzt spóroltak meg.

A helyettes államtitkár közölte: a biztonságos kerékpáros közlekedés érdekében a szakminisztérium egy e-learning módszereket is alkalmazó, egységes elméleten és gyakorlaton alapuló kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatási rendszer bevezetését tervezi, amelyet már általános iskoláskorú gyermekek is felhasználhatnak.

A kormányzat kerékpározás melletti elkötelezettségét jól mutatja, hogy miniszterelnöki megbízott felügyeli a kerékpáros turizmust és fejlesztéseket, aki munkája során aktívan együttműködik a kerékpározással foglalkozó szervezetekkel. Az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai részeként a következő években várható Magyarország teljes kerékpárút-hálózatának megtervezése, a Duna menti kerékpárút megépítése és a Balaton körüli kerékpárút befejezése is – mondta el Schváb Zoltán.