Fotó: Kásler Miklós, Facebook
Hirdetés

Kásler Miklós közölte, 15 megyei és egy városi kórházban lesznek fejlesztések, négy helyszínen – Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen és Nyíregyházán – zöldmezős beruházással alakítanak ki nővérszállót, 13 helyszínen – például Orosházán – felújítják, bővítik, korszerűsítik az épületeket.

A nővérszállók korszerűsítésére, illetve építésére az európai uniós támogatás mellett 506 millió forint hazai forrás jutott – tette hozzá a miniszter.

Azt mondta: a kormány törekszik az egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére is, ezért 3,7 milliárd forintot fordít 31 kórházban napelemes rendszerek kiépítésére, a fűtés-hűtés korszerűsítésére, valamint a nyílászárók cseréjére.

A miniszter kitért arra, hogy 2010 és 2022 között az ápolónők fizetése – több ütemben- átlagosan körülbelül háromszorosára emelkedett. Az emelés utolsó lépcsője – amely 85 ezer ápolónőt érint – idén január elsején lépett hatályba.

Korábban írtuk

A kormány több módon támogatja az ápolónői pályát választókat is: a középiskolás tanulók havi 40 ezer forintot, az ápolói mesterképzésben tanulók pedig fél év alatt 640 ezer forintot is kaphatnak – ismertette Kásler Miklós.

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Békés megye 4. számú választókerületének fideszes jelöltje elmondta, az orosházi nővérszálló felújítása mintegy 350 millió forintból valósul meg, és nemcsak az épület újul meg, hanem 85 helyett 90 embert tudnak majd elszállásolni benne.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a Magyar falu programban komoly egészségügyi fejlesztések történtek a térségben, orvosi eszközök beszerzésére 15 pályázaton több mint 40 millió forintot nyertek, 160 millió forint értékben pedig hat településen kaptak pénzt az orvosi rendelők felújítására.