Rövid évértékelésében Budapest rendőrfőkapitánya mindenekelőtt a súlyos bűncselekmények sikeres felderítését emelte ki. Tóth Gábor elmondta: idén tizennyolc emberölés volt, és ezeknek az eseteknek mindegyikét felderítette a rendőrség. Az év eleji csepeli gyilkosságnál ez néhány órán belül sikerült, a közelmúltban afgánok sérelmére elkövetett emberölésnél is egy hónapon belül eredményt tudtak felmutatni. Voltak ugyanakkor olyan hibák, amelyeket joggal róttak fel a rendőrségnek. Ilyen melléfogás volt például az, amikor március 15-én az előállított két személyt a fogdában nem a jogszabályoknak megfelelően vizsgálták át – ismerte el a főkapitány, hozzátéve, hogy levonták a konzekvenciákat.

Az elmúlt két és fél év alatt sokat változott tüntetések rendőri biztosításának a gyakorlata: különböző demonstrációkon különböző taktikákat alkalmaztak. Nem a nagy rendőri jelenlétben rejlik a biztosítás lényege, hanem abban, hogy jogsértés esetén a rendőrség gyorsan, hatékonyan lép fel – fogalmazott Tóth Gábor 180 perc című műsorunkban. Hozzátette: ez a taktika jónak ígérkezik, hiszen azzal még az ombudsman is egyetértett, hogy október 23-án a rendőrség csaknem tökéletesen oldotta meg a feladatát. Budapest rendőrfőkapitánya mindemellett hangsúlyozta, hogy a gyülekezési törvény számos pontján elavult, nem a mai viszonyoknak megfelelően szabályoz, sőt, vannak olyan elemek, amelyek vonatkozásában szabályozást sem tartalmaz.

Jövőre a választási kampányban békés nagygyűlésekre számít a budapesti rendőrfőkapitány. Tóth Gábor hangsúlyozta: a következő kormány hivatalba lépése sem jelent változást a rendőrségnek, hiszen ez szakmai szervezet, amely szakmai munkát végez.

A fővárosban sokkal több fegyveres rablás történt az idén, mint korábban, az egyszerűbb rablások száma viszont nem emelkedett – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Tóth Gábor. A főkapitány hozzátette: az ilyen bűncselekmények felénél elfogják a tettest.

Országos szinten hatodával kevesebb közterületi bűncselekményt követtek el idén és ugyanennyivel kevesebb halálos közúti baleset történt. Ezt már az országos rendőr-főkapitány mondta a Népszavának és a Népszabadságnak adott interjúban.

(MR)