A Krónika információi szerint nemcsak Szalainé Szilágyi Eleonórát, hanem más BKV-s vezetőt is tovább foglalkoztatott a cég azt követően, hogy több tízmillió forintot fizetett ki nekik végkielégítésként. Az MR1-Kossuth Rádió BKV-hoz közeli forrásokból megtudta: a BKV egyik cégének, a Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft.-nek korábbi gazdasági vezetője szintén tovább dolgozott azt követően, hogy hetvennégy és fél millió forinttal távozott a vállalattól. A BKV felügyelőbizottságának fideszes tagja azt mondta: fennállhat ilyen gyanú, de Vitézy Dávid szerint az is elképzelhető, hogy nem egyedi esetről van szó.

Közölte, hogy a 96 nevet tartalmazó végkielégítési listán két olyan ember is van, akinek esetében ez a gyanú fennáll. Az egyik Bognár Gábor, a másik pedig Tölgyessy Vilmos volt műszaki igazgató. Mindketten végkielégítésük után még hónapokon, éveken át a BKV-nál dolgoztak. A politikus úgy tudja, Tölgyessy Vilmos munkaviszonya megszűnt a botrány kirobbanásakor, ám Bognár Gábor valószínűleg még mindig a cégnél dolgozik.

Bognár Gábor a Magyar Rádióhoz még múlt héten eljutott 96 oldalas végkielégítés lista szerint 1974-es belépése után 2007-ben ment el a BKV-tól. Munkaviszonyát 100 napos felmondási idővel még Antall Attila akkori BKV-vezér szüntette meg. A munkaviszonyt megszüntető szerződését azonban nem sokkal később módosították 365 napos felmondási idővel. Bognár sokáig a munkaügyi osztályt vezette a közlekedési cégnél, innen került át 2005-ben a Járműjavítóhoz, majd alig egy év után ismét a BKV-hoz.

Tölgyessy Vilmos 1972-től volt a vállalatnál, ő a menedzserszerződése alapján 2008-ban 84 milliót kapott. Vitézy Dávid azt mondta: a felügyelőbizottság hétfői ülésén javasolni fogja, hogy a BKV tisztázza, valóban felmerülhet-e a két korábbi vezető továbbfoglalkoztatása.

A felügyelő bizottság a hónap végéig átnézi a listát

Szeptember 30-áig áttekinti részleteiben is a 96 oldalas 10 millió feletti végkielégítési listát a BKV felügyelő bizottsága. Ez azt jelenti, hogy minden személynél külön-külön megvizsgálják, hogy mi indokolta az óriási lelépési pénz kifizetését és milyen munkaszerződés áll mögötte. A felügyelő bizottság ülésének szünetében azt is bejelentették, hogy ha kell és megalapozódik vagy felvetődik a hűtlen kezelés gyanúja, akkor még akár büntető feljelentést is tehetnek.

Vitézy Dávid, a felügyelő bizottság fideszes delegáltja azt is elmondta, hogy szintén megvizsgálják, hogy foglalkoztattak-e bárkit a BKV-nál Szalainé Szilágyi Eleonórához hasonlóan, vagyis azt követően, hogy felvette a végkielégítési pénzt, tovább dolgoztatták. úgy tűnik, hogy két alkalmazottnál van erre a gyanú, az egyikük 74,5 millióval, a másik pedig 84 millióval távozott a cégtől.

A sajtó egyébként azt feszegette leginkább, hogy ki tudhatott ezekről a szerződésekről. Kocsis István azt mondta, hogy előle eltitkolták, azt azonban a BKV-vezérigazgató szinte kizártnak nevezte, hogy a városvezetésnek erről nem volt tudomása. Székely Gábor SZDSZ-es felügyelő bizottsági elnök viszont azt nyilatkozta, hogy a főváros tudomása nélkül kizárólag a BKV menedzsment tudtával írták alá ezeket a megállapodásokat.

A rendőrség is vizsgálódik a közlekedési vállalatnál

A rendőrség a BKV-nál 2003 óta kötött valamennyi tanácsadói szerződést vizsgálja. A Budapesti Rendőr-főkapitányság még áprilisban rendelt el nyomozást egy magánszemély feljelentése alapján hűtlen kezelés gyanúja miatt fővárosi közlekedési vállalat tanácsadói szerződéseinek ügyében. A nyáron a nyomozók tanúként hallgatták ki több, az ügyben érintett cég vezetőit és alkalmazottait, a napokban pedig megkezdődik a BKV-nál dolgozók tanúkénti kihallgatása is.

(MR)