Szijjártó Péter bejegyzése szerint döntés született arról, hogy háromszorosára növeljük a magyar szerepvállalást ebben a műveletben, egyúttal javasolják, hogy ez legyen az Európai Unió egyik legjelentősebb afrikai szerepvállalása a jövőben.

Hirdetés

Azt írta: az EU portugál elnöksége migrációs ügyben hívta össze az Európai Unió kül- és belügyminisztereit. A kulcskérdés továbbra is változatlan: „a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell” – szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter szerint ez lehetséges, de ehhez partnerek szükségesek. Folytatni kell az együttműködést Törökországgal, a Nyugat- Balkánnal és az észak-afrikai országokkal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő egyik kritikus migrációs kiindulópontja Afrika szubszaharai térsége lesz. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy meggátolják az újabb migrációs hullámok kiindulását a térségből – tette hozzá.

Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű az Európai Unió franciák által vezetett Száhel-térségi művelete – emelte ki Szijjártó Péter, aki úgy fogalmazott: „tisztelet illeti a franciákat az eddigi erőfeszítéseikért és készen állunk azok támogatására a jövőben is!”.

Korábban írtuk