„Alaptalanok voltak azok az aggályok, hogy a demokratikus versenyhelyzet kudarcot jelent a magyarság számára. A rendszerváltás után 18 évvel nagykorúsodott az erdélyi magyarság, tudott élni a választás lehetőségével” – állapította meg Tőkés László.

Az ellenzéki Demokrata Párt nyerte a romániai európai parlamenti választásokat, az első részeredmények szerint a szavazatok 29,23 százalékát szerezte meg. Az RMDSZ 5,84, az egyéni jelöltként induló Tőkés László 3,76 százalékot szerzett.

Az országos választási iroda helyi idő szerint reggel hét óráig az érvényes voksok 75,22 százalékát dolgozta fel. Ezek alapján az ellenzéki Demokrata Párt a szavazatok 29,23 százalékát szerezte meg.

A második helyezett az ugyancsak ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt 21,65 százalékkal, ezt követi a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt 13,15 százalékkal. A liberális pártból korábban kivált Liberális Demokrata Párt (PLD) 8,30 százalékot szerzett.

A részeredmények szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,84, a független jelöltként indult Tőkés László pedig 3,76 százalékot mondhat magáénak.

Az Új Generáció Pártja (PNG) 4,92, a Nagy-Románia Párt (PRM) 4,12, a Konzervatív Párt (PC) 2,86, a Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) 2,64, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) 1,44 százalék arányban részesül a szavazatokból. A Romák Pártja 1,09, a Szocialista Szövetség 0,52, a Zöld Párt pedig 0,40 százalékot szerzett.

A püspök a Krónikának elmondta, megítélése szerint az RMDSZ számára is hasznos volt, hogy elindult a versenyben, hiszen a magyar választókat a versenyhelyzet késztette arra, hogy nagyobb arányban menjenek el szavazni. „A magyarság győzelmének tekinthetem a választási eredményeket. Ezek a magyar közösség érettségét bizonyítják” – állapította meg a püspök. Arra a kérdésre, hogy mennyire szolgálják az eredmények az RMDSZ-szel való megegyezést, kijelentette, már ezen a héten javaslatot tesz a párbeszéd elkezdésére.

(www.kronika.ro, erdely.ma, inforadio.hu)