Fotó: MTI/Kátai Edit
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédet mond a párt tisztújító küldöttgyűlésén Sepsiszentgyörgyön, a Leonor Ballroom rendezvényteremben 2022. május 7-én
Hirdetés

Tőkés László a tanács sepsiszentgyörgyi tisztújító küldöttgyűlésén tartott beszámolójában elmondta: „A külhoni magyarság hálával tartozik Orbán Viktor nemzeti kormányának a határokon átívelő nemzetegyesítés eme fényes győzelméért, háláját pedig cselekvő hozzájárulásával juttatja kifejezésre”.

Úgy vélte: a nemzeti-polgári oldal kétharmados győzelme, a békét, a biztonságot és az elszakított nemzetrészek megerősödését jelenti a Kárpát-medencében.

Az elnök elmondta azt is, túlzás a magyar nemzetpolitika 12 éves sikertörténetéről beszélni, mert autonómia nélkül beolvadás vár az erdélyi magyarságra. Felidézte: egy nemrég tartott könyvbemutatón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sikertörténetnek minősítette az elmúlt 12 év nemzetpolitikáját, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig világszerte is egyedülállónak mondta a magyar nemzetpolitika eredményeit. Az EMNT elnöke Kalmár Ferenc miniszteri biztost idézve fogalmazta meg a „rideg valóságot”: autonómia nélkül beolvadás vár az erdélyi magyarságra.

„Kárpátaljai közösségünk válságos állapota híven jelzi túlélési esélyeinket. Nem győzelmi ünnepre kell harangozni, hanem a vészharangot kell megkongatni” – jelentette ki.

Korábban írtuk

Hozzátette: az EMNT is a „cselekvő nemzet” hadrendjébe sorakozik fel, és „utolsó erejéig kész folytatni a küzdelmet közösségi autonómiáért, önámítás és megalkuvás nélkül, köszönettel azért és elvárással aziránt, hogy a magyar hazára mindenkor számíthat”.

Tőkés László beszédében méltatta azokat az eseményeket, amelyek az elmúlt években az erdélyi magyar politika új egységének irányába mutattak. Sajnálatosnak tartotta ugyanakkor, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) 2018 januárjában aláírt hárompárti autonómianyilatkozatához nem sikerült cselekvési tervet is illeszteni. Úgy vélte: erre az erdélyi magyarság autonómiaigényét először kinyilvánító kolozsvári nyilatkozat 30. évfordulóján, idén ősszel nyílik lehetőség.

Tőkés László hasonló fontosságúnak tartotta a magyar-román párbeszéd folytatását és a megegyezés keresését. A mindenkori román államhatalom beleegyezése nélkül ugyanis nem valósítható meg a magyar közösségi önrendelkezés. Hozzátette: az EMNT ezért rendezi meg évről évre a román-magyar értelmiségi konferenciáit.