Az erdélyi magyarok több autonómiát kérnek, de nem Erdély függetlenségét akarják, még akkor sem, ha Koszovó precedenst jelentene e kérdésben – hangsúlyozza Tőkés László európai parlementi képviselő, az olasz La Voce című napilap online kiadása szerint.

A püspök Francesco Cossiga olasz szenátor, volt olasz elnök kijelentéseire válaszolt. Cossiga az ENSZ Koszovó kérdésében tartott New York-i tanácskozása után kifejtette, hogy az albán többségű szerb tartomány függetlenségének egyoldalú kikiáltása dominó-hatást indítana el más régiókban, ahol a kisebbségek számottevő arányban élnek és veszélyes precedenst teremtene a térségben, ha az Európai Unió a függetlenséget elismerné. A volt olasz államfő példaként az erdélyi magyarok helyzetét említette, akik, mint mondta, függetlenséget kérnének Romániával szemben.

Tőkés László európai parlementi képviselő Brüsszelben tagadta ezt, de elmondta: annak ellenére, hogy a decemberi események után javult a helyzet, Bukarest elefeledkezik Erdélyről. Mindezek ellenére, az erdélyi magyarság nem akar függetlenséget – mondta Tőkés László – csak azt szeretné, ha Bukarest elismerné, hogy innen származik a nemzeti össztermék 40 százaléka, és hogy a régió jóléti színvonala 10 százalákkal meghaladja az ország többi részében tapasztaltat – hangsúlyozta a püspök.

Autópályákra, gyorsvvasútakra van szükségünk, amelyek kapcsolatot létesítenek Budapesttel és Béccsel, ellenkező esetben, ismét elkezdődik az erdélyi magyarok kivándorlása az anyaország felé, ahogyan az már megtörtént. Hargita és Kovászna lakossága 90 százalékban magyar, ezért az erdélyi magyarság több autonómiát kér, tökéletes kétnyelvűséget, mivel a magyar féllel együtt egy eurórégiót szeretne létrehozni, a Balatontól Brassóig, amely gazdasági-intézményi modell lehetne az Európai Unió számára – mondta Tőkés László.

(Kolozsvári Rádió, erdely.ma)