A kötelező betelepítési kvótáról október másodikán tartandó magyarországi népszavazáson történő részvételre buzdította Tőkés László európai parlamenti képviselő az erdélyi magyar állampolgárokat egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI, illusztráció

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét is betöltő Tőkés László arra kérte a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyieket, hogy – ha még nem tették meg – vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe. Hozzátette: az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) irodáiban bárkinek segítséget nyújtanak a regisztráció folyamatában, és a levélszavazatok majdani összegyűjtésében és célba juttatásában is aktív szerepet vállalnak.

Tőkés László szerint „rossz íze van” annak, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök bírálja a Magyarországot a betelepítési kvótákkal kapcsolatos álláspontja miatt, és ezáltal „támadja a tagállami szuverenitást”. „Amikor a romániai restitúció vagy az autonómia ügyét vetjük fel időről-időre, az EU-ban mindig a tagállami kompetenciákra hivatkozva utasítják vissza a kezdeményezéseinket, most viszont a tagállami kompetenciákat veszik semmibe” – állapította meg.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón azt kérte az erdélyi magyaroktól, hogy a népszavazási szavazólapon feltett kérdésre szavazzanak nemmel.

Nagy József Barna, a honosítási folyamatban segítséget nyújtó Bihar megyei demokráciaközpont vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 17-ig vetethetik fel magukat az erdélyi magyarok a választói névjegyzékbe.

MTI

Fotó: MTI, archív