A 180 perc című műsor állandó hétfői vendégeként Tölgyessy Péter elmondta: Magyarországon nincs sok zavargás. Dániában például sokkal több van, tavaly halálos összecsapás is történt, miközben Dánia régi demokrácia és a világ egyik legboldogabb országa.

Az elemző szerint az azonban nagy hiba, hogy nem alkalmazzák a bíróságok a megfelelő büntetőjogi szankciókat. Szerinte nem elegendő, hogy aki Molotov-koktélt dob egy rendőrre, ugyanakkora büntetést kap, mint egy gyorshajtó. Végrehajtható börtönbüntetéssel kellene – és a törvények szerint lehetne – az ilyen cselekményt büntetni. Ettől persze nem lesz kevesebb zavargás – tette hozzá Tölgyessy.

A nagy közéleti szereplők alapvetően ütköznek a melegkérdésben, a jobboldali pártok valószínűleg ezért reagáltak óvatosan, a szabaddemokraták pedig ennyire hevesen – mondta Tölgyessy Péter. Ezen kívül szerinte, mivel Magyarország mostanában lett szabad ország, a magyar társadalom még nem tudja megemészteni ezt a kérdést. Ráadásul sokakat sért a melegek kihívó fellépése, még akkor is, ha erre a melegeknek joguk van.

Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc egyik utolsó erős kártyáját húzta elő a chartával, azt akarja mutatni, hogy rendet tud teremteni. Ugyanakkor Tölgyessy nem tudja, hogy miről tudnának egyeztetni a közjogi méltóságok. Ráadásul szerinte egy ilyen találkozó sértheti például az Alkotmánybíróság függetlenségét.

(MR)