Nyilvánvaló, hogy Magyarországon komoly baj van – mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző. A szakértő szerint kicsit olyan a helyzet, mint a magyar futballban: katasztrofálisak az eredmények, rossz a játékos utánpótlás, a finanszírozás kétségbeejtő, ebből azonban nem következik, hogy a foci szabályrendszere sem jó.

Tölgyessy Péter úgy véli: a magyar alkotmányos rendszer összességében nem rossz, bár vannak részelemei, amelyek változtatásra szorulnának. Mégis, az alaptörvényt tekintve a köztársaság nincsen válságban. Ami bajban van, az magyar társadalmi modell egésze – ennek a válságnak vannak politikai, kormányzati, gazdasági és erkölcsi elemei.

A politikai elemző szerint a problémák mélyek és jobbára nem új keletűek: annak a társadalmi modellnek a gondjairól van szó, amely még a Kádár-korszakban alakult ki, és sokban ezen az alapon fejlődött a rendszerváltás után is.

A bajok megoldásához cselekvőképes közhatalomra volna szükség, ám a magyar kormány jelenleg nem ilyen – mondta Tölgyessy Péter.

A szakértő szerint ahhoz, hogy a politikai bajokat orvosolni lehessen, és hogy az országnak többségi, választói felhatalmazással bíró kormánya legyen, előrehozott választásokra van szükség. A győztesnek, a kormányalakítónak sem lenne azonban könnyű dolga, hiszen neki kellene megoldania a magyar modell bajait, ami a baloldali kormánynak hat év alatt nem sikerült.

Sőt, az új kormány helyzete még nehezebb lenne, hiszen addig félő tovább romlik a helyzet – fűzte hozzá Tölgyessy Péter.

(inforadio.hu)