A kormányoldal megerősödhetett abban a tudatában, hogy erős, a nép hangját megszólaltató ellenzéke van, amely nem fogadja el a vezető és válságkezelő szerepét, a lemondását követeli.

Az ellenzék pedig abban erősödhetett meg, hogy a kormányoldal ügyesen ki akarta cselezni, csapdába akarta csalni, hogy egy rossz kormányzás után mégis vállaljon valamiféle szerepet egy közös válságkezelésben – hangsúlyozta.

Mindkét fél a korábbi félelmeiben megerősödve távozott, ahelyett, hogy közeledtek volna egymáshoz. Sőt, még az is lehet, hogy távolodtak – vélekedett Tölgyessy Péter. Ebben a formában ennek a találkozónak nem is lehetett semmiféle haszna. Ha a miniszterelnök megegyezést szeretett volna, máshogy kellett volna nekikezdenie a dolognak.

Az elemző úgy véli, mivel a két nagy blokk között nincs beszélő viszony, kellett volna egy moderátor a nemzeti csúcsra, aki fölméri az elején, hogy van-e esély valamiféle megállapodásra. Lehet, hogy nem volt esély, de ha a miniszterelnök megállapodást szeretett volna és nem monológokat, akkor ezt az utat választotta volna.

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc akár egy súlyos belpolitikai vagy egy választási vereséget is túlélhet. A kormányfő arra játszik, hogy a választásokig – függetlenül attól, mikor lesz az – ő legyen a baloldal vezetője – figyelmeztetett a politikai elemző. Hozzátette, Gyurcsány minden mozdulatából látszik, hogy azután is szeretne ebben a helyzetben maradni. Ami történt, az Tölgyessy szerint növelte ennek az esélyét.

Szerinte Gyurcsány Ferenc elég ügyes ahhoz, hogy mindig életben maradjon a következő csatáig. A költségvetési szavazásig biztos a helye. Ha azt megnyeri, akkor az EP-szavazásig is kihúzhatja. Eddig minden háborúját megúszta és ment tovább – emlékeztetett az elemző.

Az SZDSZ egyre többet ad föl korábbi pozíciójából – vélekedett Tölgyessy. Fodorék onnan indultak, hogy nem tágyalnak Gyurcsány Ferenccel, csak az MSZP-vel arról, hogy kikből álljon az új szakértői kormány. Ehhez képest a párt igen közel került ahhoz, hogy megszavazza a költségvetést, és a nemzeti csúcs is efelé vitt.

Az elemző nem hiszi, hogy az SZDSZ vállalja, hogy „a baloldal karácsonyfája elé odahelyezzen egy előrehozott választást”. Vagy egy-két képviselőjük átszavaz, és így viszik át a költségvetést, vagy a válságra hivatkozva a szabad demokraták úgy, ahogy vannak, megszavazzák azt – mondta a párt egykorvolt elnöke.

Úgy vélte, az MSZP az eljövendő választásokon fizet meg majd tetteiért a szavazatokkal. Épp ezért találta ki Gyurcsány Ferenc, hogy el lehet felejteni a múltat, új kezdetet lehet indítani, ő most a válság dunai hajósa – mutatott rá a szakértő.

(InfoRádió)