„Gyurcsány Ferenc stratégiai visszavonulást hajtott végre, egy rugalmas elszakadást, ha úgy tetszik, azért, hogy maradjon esélye folytatni, újra talpra állni. Ez szokatlan a magyar politikában. Újra megmutatkozott, hogy óriásit téved, aki Gyurcsány Ferencet csak úgy leírja, már a nekrológot fogalmazza” – fogalmazott Tölgyessy Péter a Kossuth Rádió reggeli hírműsorában. Az elemző szerint a távozó kormányfőnek így megvan arra az esélye, hogy esetleg a választások után ő legyen az ellenzék vezére.

Tölgyessy szerint a szocialisták szinte bizonyosan képesek lesznek az új kormány megalakítására, az új kormányprogram kidolgozására; újból megcsillant a remény, amint a párt felállva tapsolta vezetőjét. Továbbra is hatalmas erőt jelent a baloldalon az az evidencia, hogy a jobboldalnak nem adják át a hatalmat – vélekedett az elemző, aki szerint az SZDSZ ugyancsak sikeresnek érezheti magát, s igazolva láthatja, amit egy ideje mond, vagyis hogy Gyurcsány nélkül hajlandó új konstrukcióba belemenni. Akkor van az egésznek értelme, ha ki tudják szélesíteni a koalíciót, és újra többségi kormánya lesz Magyarországnak, ilyenformán az MDF-et is be kellene vonni, mindenkit – fogalmazott Tölgyessy. Olyan reformkormány és reformszövetség jöhet létre, amelynek a valódi tartalma persze inkább az, hogy összegyűlnek azok, akik nem szeretik Orbán Viktort.

Biztos, hogy megalakul valakivel az új kormány, csak az nem világos, kivel, miután lehet, hogy akad olyan ember, aki ősszel még elvállalta volna, ma már nem – mondta az elemző. Régi MSZP-s politikussal nem menne a dolog, az SZDSZ ezt nem vállalaná, de fordítva sem menne, így új ember kell – fejtette ki. Szerinte így is rengeteg kétely, aggály van az emberben, mert olyasmik várnak erre a kormányra, amiket a mostani kormány nem tudott megoldani, szabályosan népszerűség-romboló dolgokat kellene megszavazni. Mégis szinte biztos vagyok benne, hogy olyan nagy bajban van a baloldal, hogy nem most fog összeomlani – mondta Tölgyessy.

Gyurcsány bejelentésének időzítéséről azt mondta, most lett világos, hogy ez az út nem vezet sehova, a párt a történelmi vereség felé masírozott, ráadásul nagyon szűk lett a gazdasági mozgástér. Ugyanakkor azt is leszögezte: ha egy évvel ezelőtt, a koalíciós szakításkor teszi meg ugyanezt Gyurcsány, jobb lenne pártja mai helyzete.

A Fidesz álláspontja racionális, s több ilyen válságba jutott országban volt már előre hozott választás – mondta Tölgyessy, hozzáfűzve: a Fidesznek valójában csak egy kérdés van, amiről döntenie kell napokon belül, nevezetesen, hogy kiviszi-e az embereit az utcára, igen erőteljesen követelve az előrehozott választást, ami nem is tekinthető demokráciaellenes merényletnek, a világ számos országában ez így működik. Az elemző azonban azt is mondta: „A Fidesz is sok tekintetben csapdában van. Túlzott felelősséget hárított Gyurcsányra, ami nagyon gyorsan az ő felelősségévé válhat. Nem lennék meglepve, ha a Fidesz nagyon határozottan követelné az előrehozott választást, és itt meg is állna, és nem vinné ki a közönségét az utcákra.”

(hvg.hu)