Szinte bizalmi szavazás volt a Gyurcsány-kormányról kedden a parlamentben a kormányszerkezet átalakításáról szóló voksolás – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tölgyessy Péter. A politikai elemző kiemelte: ennek az volt az üzenete, hogy az SZDSZ valamivel nem ért egyet, és mégis megszavazza, vagyis mintha az SZDSZ továbbra is tagja lenne a koalíciónak.

Ez azt jelzi a szocialista frakció és párt felé, hogy „megy ez majd, hogy csak így tovább. Meg lehet győzni az SZDSZ-t. Az először megszavaz egy-két ilyen törvényt, aztán még többet, aztán az adótörvényeket is, amelyekben nem lesz adócsökkentés, és végül a költségvetést is” – vélekedett Tölgyessy Péter.

Hozzátette: ez az egész azt igazolja a szocialisták számára, van esély akár két évig is a kisebbségi kormányzásra – aztán meg majd segít valami.

A politikai elemző hangsúlyozta: nem érti, hogy miért jó az SZDSZ-nek, hogy bizalmat szavazott Gyurcsány Ferencnek. Tipikus értelmiségi pártnak tűnik újra az SZDSZ, amely nagyokat mond, szépeket beszél, és utána a szavazásnál ellenkezően cselekszik – csakhogy pont ezzel morzsolódott fel az SZDSZ támogatottsága – emelte ki.

Tölgyessy Péter kifejtette: az új kormányszerkezet megszavazásának indoklása a közvéleménynek szól, de ez igazából kit érdekel, a lényeg, hogy megszavazták Gyurcsány Ferencnek, amit akart, vagyis szinte belül vannak a koalíción. A kérdés az, hogyan lesz az SZDSZ-nek ekként új identitása – mondta a politikai elemző, aki szerint a szabad demokratáknak nem az a dolga, hogy nagy pártként valahogy elevickéljenek a következő választásokig, hanem hogy a jelenlegi három százalékos támogatottságról öt százalék fölé kerüljenek.

„Most viszont hétről hétre felszínen tartja Gyurcsány Ferenc kormányát. Nem hiszem, hogy ez az erős útja az SZDSZ újra jelentős párttá tételének” – fejtette ki.

Tölgyessy Péter szerint az SZDSZ-nek látnia kell, ez neki lesz elsősorban vergődés. Ennél bármi, még az előre hozott választás is jobb számára. Nem lopakodhat vissza csendben Gyurcsány Ferenc háta mögé. Ha újra akarja kötni a koalíciót, akkor elemi érdeke, hogy őszre a szocialisták új miniszterelnököt keresessenek. Ehhez pedig ismételten világossá kellene tennie a szocialisták számára, hogy Gyurcsánnyal nem megy. Ám ehhez nem elegendő, ha egy-egy interpellációkor nemet mond – vélekedett a politikai elemző.

Tölgyessy Péter kifejtette: a szocialisták egyelőre még reménykednek a csodában. A kormányátalakítással a miniszterelnök biztosította, a nyári szünetig még biztosan ő lesz a főnök. De személyi döntéseivel Gyurcsány Ferenc igencsak belegázolt a szocialisták régi elitjébe. Az SZDSZ magatartásától függetlenül is az MSZP jobban teszi, ha a nyári szünetben alaposan végiggondolja fordíthat-e támogatottságán Gyurcsánnyal, akki láthatóan Orbán Viktor módjára a kudarcok után is végsőkig maradni akar – tette hozzá.

Tölgyessy Péter kiemelte: a Fidesz kezében igazán csak egy erősebb eszköz van, a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása. Enélkül a koalíció, tehát a baloldal térfelén fog eldőlni a dolog, és minden afelé megy, ha megjön az eszük, hogy újrakötik a koalíciót – tette hozzá.

A politikai elemző úgy vélekedett: eddig a Fidesz bölcsen cselekedett azzal, hogy hagyta az ellenfelet, hogy hibázzon. Újra és újra hibázott, és teljesen lepusztította magát a baloldal az utolsó két-három hónapban, elképesztő károkat okozott saját magának, döntően a saját hibájából, de mostanra ennek az időszaknak lassan vége van, ugyanis bebizonyosodott, hogy a helyzet vergődéssel, de fenntartható – fejtette ki.

Ez az út teljesen egyértelműen afelé visz, hogy valamikor elindul az állami túlköltekezés újra – emelte ki Tölgyessy Péter. Mint példaként említette, előrehozták a nyugdíjemelést, ami elvileg a törvény szerint novemberben lenne szükséges. Az ország állapota így viszont újra rohamosan romolhat – tette hozzá.

Ha a Fidesz előállna egy olyan, hangsúlyozottan nem fideszes jelölttel, akire az SZDSZ nagyon nehezen tud nemet mondani az előélete alapján, akkor legalább egy dologban világosan látnánk, hogy az SZDSZ hol áll – hangsúlyozta. Tölgyessy Péter szerint egy konstruktív bizalmi indítvány esetén az SZDSZ-nek egyértelműen igennel vagy nemmel kéne szavaznia Gyurcsány Ferencre. Ha a jelenlegi kormányfőre szavaz, akkor fölösleges már a további beszéd, ha pedig mégiscsak megszavazná a Fidesz által állított jelöltet, akkor másnap már Gyurcsány Ferenc nem miniszterelnök – tette hozzá.

A politikai elemző ugyanakkor kiemelte: azt tartja valószínűnek, hogy az SZDSZ ismét Gyurcsány Ferencet választja. De ennek bizony meg is fizetné az árát – mondta Tölgyessy Péter.

Egy ilyen konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásához semmiféle tárgyalás nem kell a pártok között – hangsúlyozta. Tölgyessy Péter szerint egyébként is az SZDSZ és a Fidesz között ma már annyi törés volt, hogy aligha akad helye bármiféle tárgyalásnak.

Egy konstruktív bizalmatlansági indítvány után felálló, új miniszterelnök által vezetett kormány legkevésbé a szocialisták bizalmára számíthatna – mondta Tölgyessy Péter. A feladata annyi lenne, hogy valamikor jövő tavasszal lebonyolítsa a tisztességes előre hozott választást, és az őszi költségvetési vitában vigyázzon arra, hogy ne kezdődjön máris az állami túlköltekezés.

Hangsúlyozta: abban reménykedni nem is lehet és nem is szabad, hogy valamiféle szakértői kormány mögött tartós nagykoalíció legyen. A jobboldal teljes joggal mondja, hogy a cselekvőképes kormányzáshoz új választásokon egyértelmű állampolgári felhatalmazás kell – tette hozzá. Ehhez viszont, most a legrövidebb út talán a bizalmatlansági indítvány benyújtásán át vezethet.

(inforadio.hu)