Egy marokkói származású férfi ejtett túszokat a dél-franciaországi Trébes egyik szupermarketjében, és követelte, hogy engedjék szabadon a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások egyetlen életben maradt elkövetőjét, Salah Abdeslamot – írja a hirado.hu honlapja.

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo, szerk.


Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo, szerk.

Az M1 Szemtől szembe című műsorának Sógor Dániel arabista történész és Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő volt a vendége.

Kis-Benedek József elmondta: attól, hogy az elkövetőt ismerte a hírszerzés, és nyilvántartásba volt véve, nem jelenti azt, hogy elkövetett olyan bűncselekményt korábban, amiért őrizetbe lehet venni.

„Talán most már kijelenthető, hogy az elkövetőnek nem voltak társai, most már azt is tudjuk, hogy korábban járt Szíriában, ahová valószínűleg kerülőutakon jutott el, és ott radikalizálódott” – nyilatkozta a szakértő. 
„Várhatóan az elkövető környezetét is fel fogják mérni rövid időn belül” – tette hozzá.

Sógor Dániel azt mondta: az Iszlám Államot sokan túlmisztifikálták az utóbbi két évben, elsősorban azért, mert a szakértői gárda komoly része súlyos felkészültségbeli hiányokkal küzd.

„Az Iszlám Állam egy bűnszervezet, amelynek most zajlik a felszámolása. Ezért az állomány egy része új piacokat keres, új helyre költözik át, olyan országokba, ahol van kapcsolatrendszere, és el tud bújni. Tömegével fognak még érkezni, egy részük már itt is van” – mondta a történész.

Erre a linkre kattintva elolvashatják a teljes cikket és megnézhetik e teljes beszélgetést.