Gyurcsány kezdetben hatékonynak tűnt

Topolánszky meghallgatása elején kijelentette: Zuschlag Jánossal és a vádiratban szereplő szervezetekkel, ügyekkel nem került kapcsolatba. Majd elmondta, hogy számára Gyurcsány Ferenc 2003 májusában, azaz minisztersége kezdetén még nagyon hatékonynak tűnt. Olyan embernek, aki megpróbálja visszaszorítani a politikai befolyásolás lehetőségét, és helyettük a szakmai szempontokat érvényesíti. Topolánszky szerint ez csak körülbelül három-négy hónapig tartott. Azért ért véget a tanú szerint, mert Gyurcsány már a miniszterelnökségre készült, és „ennek terhei voltak”.

Topolánszky arról is beszélt, hogy megfogalmazása szerint Gyurcsány „nem becsülte sokra” Ocsovai Tamás ifjúsági helyettes államtitkárt, és eltávolítása érdekében addig példátlan módon pályázatot írt ki a helyettes államtitkári tisztségekre. Végül azonban Ocsovai maradhatott a minisztériumban.

Fodor Endre a tárgyaláson felolvasta Topolánszky nyomozati vallomásait is. Elhangzott, hogy a tanú szerint a minisztériumon belül leginkább az ifjúsági helyettes államtitkárság volt kitéve a politikai befolyásnak, és emiatt nagy politikai nyomás nehezedett Ocsovaira.

Mesterházy diktátumban határozta meg, mely szervezet kap támogatást

Az általa vezetett kábítószerügyi helyettes államtitkársággal kapcsolatban Topolánszky azt mondta az ügyészeknek: a szakmai bírálat során közvetlen politikai megrendelés nem érvényesült. Utána viszont a politikai államtitkár, azaz Mesterházy Attila átnézte a nyertes pályázók előkészített listáját, és számonkérte őt, hogy bizonyos szervezetek miért maradtak le a listáról, vagy éppen miért szerepelnek rajta. Topolánszky szerint jó viszony esetén a politikai és a helyettes államtitkár egyeztetett, és kompromisszumot kötött, viszont ha feszült volt a kapcsolat, a politikai államtitkár diktátumban határozta meg, mely szervezetet kell támogatni. Topolánszky vallomása szerint ő kapott Mesterházytól ilyen jellegű politikai kéréseket, megrendeléseket, és ezeknek megfelelően ő átdolgozta a nyertes pályázók listáját.

„A Zuschlag ügy túlmutat önmagán”

Topolánszky a nyomozás során azt is elmondta: ő hallomásból tudta, hogy az ifjúsági területen szintén érvényesült a politika befolyása a pályázatok terén. Példaként a 2003-ban és 2004-ben a játszóterek fejlesztésére kiírt pályázatot említette. Topolánszky szerint a Zuschlag-ügy túlmutat önmagán, mert megmutatja, hogy a politikai nyomásgyakorlásnak milyen nagy szerepe van a közpénzek elosztásában, parlamenti ciklusoktól függetlenül.

A tanú kijelentette, fenntartja nyomozati vallomását. Ezután Zuschlag János kért szót, és tett fel több kérdést Topolánszky Ákosnak. Az elsőrendű vádlott kijelentette: szerinte nehezen értelmezhető Topolánszky állítása a politika befolyásáról a pályázatoknál, hiszen a pénzekről végső soron a miniszter döntött, mégpedig úgy, ahogy akart, a döntés az ő kompetenciája volt. A tanú ennek kapcsán kijelentette: szerinte az politikai megrendelés, ha a politikai vezető megmondja, kinek kell győznie, ki kapjon támogatást.

Kirívóan sokat kaptak a fiktív egyesületek

A mai tárgyaláson tanúként hallgatták meg a minisztérium egyik korábbi pénzügyi referensét is, aki 2001 és 2006 között az ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkárságon dolgozott. Ő elmondta: a vádiratban szereplő egyesületek támogatását kirívónak tartotta, mert a Zuschlag-féle fiktív szervezetek alkalmanként 800 ezer – 1 millió forint körüli összegeket kaptak, míg mások átlagosan 100-200 ezret. Hozzátette: a gyanús pályázatok tartalmilag is nagyon hasonlítottak egymásra, ráadásul nem voltak sem kidolgozottak, sem alaposak.

Azt is furcsának találta, hogy a költségeket csak egy-két nagy összegű számlával igazolták a pályázatok beszámolójában. A tanú kijelentette, hogy több alkalommal előfordult, hogy egyes támogatási kérelmeket először szakmai alapon elutasítottak, majd ezek Ocsovai Tamás helyettes államtitkár utasítására mégis támogatásban részesültek. Arról nem volt tudomása, hogy a vádiratban szereplő egyesületek az MSZP-hez kötődtek. Az alapján feltételezte ezt, hogy Lados István Zuschlag János országgyűlési képviselő titkáraként járt el a szervezetek ügyében.

(baon.hu, hirtv.hu)