Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) a négynapos munkahét bevezetése mellett érvelt, szerinte a bevezetésnek társadalmi, környezeti és gazdasági okai is vannak.

Közölte, a négynapos munkahét révén nőne a termelékenység. Társadalmi hatása azért lenne pozitív, mert nem csökkenne a munkabér – tette hozzá.

Szerinte nem elhanyagolható az intézkedés környezeti hatása sem, hiszen egyes kutatások szerint a felhasznált energia ötödét is meg lehetne takarítani a négynapos munkahéttel.

Fontolgatja-e a kormány a négynapos munkahét bevezetését, vagy az ezzel való kísérletek elindítását? – kérdezte.

Korábban írtuk

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta, nem vitatja a négynapos munkahét előnyeit, majd úgy értékelte, hogy az elmúlt 12 évben a kormány foglalkoztatáspolitikai lépései sikeresek voltak, ma egymillióval több munkahely van, mint 2010-ben, rekordszintű a foglalkoztatás és a munkanélküliség itt az egyik legalacsonyabb az EU-ban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a négynapos munkahét bevezetését a munka törvénykönyve ma is lehetővé teszi. A munkáltató beoszthatja heti négy munkanapra a munkaidőt egyenlőtlen a munkaidőkeretben, vagy az elszámolási időszakban – magyarázta.

Az ellenzéki politikus a választ nem fogadta el.