Most hazudik Orbán, vagy néhány héttel ezelőtt – avagy: visszaadják-e a budapestiek pénzét?

Most hazudik Orbán, vagy néhány héttel ezelőtt? – avagy: visszaadják-e a budapestiek pénzét? Szócsatám Orbán Viktorral a Parlamentben. #Párbeszéd #zöldbaloldal

Gepostet von Tordai Bence am Montag, 21. Oktober 2019
Hirdetés

A kérdését frakciótársával, Szabó Tímeával együtt benyújtó Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte a kormányfőt, igaz-e az az állítás, amellyel szerinte Orbán Viktor „Gulyás Gergely szájával” megfenyegette a fővárosiakat: hogy ha ellenzéki jelölt nyer, nem érvényes a volt főpolgármester és a miniszterelnök között ezermilliárdos fejlesztésekről született megállapodás.

Büntetni vagy támogatni akarják a budapestieket? Érvényben marad-e a szerződés vagy sem? – fogalmazott, azt kérdezve, visszakaphatja-e 2010 előtti finanszírozását, az oktatási és egészségügyi intézményei feletti rendelkezést Budapest.

Orbán Viktor közlése szerint a megállapodás érvényes, annak „minden betűjét és minden számadatát be fogjuk tartani”, majd a kérdező kifejezését idézve hozzátette, „Magyarországon szeretne jó néhány város és falu úgy kivéreztetve leni, mint Budapest”, ahol 1600-1700 milliárdnyi beruházást fejezett be a kormányzat, emellett 4000 milliárdnál több a folyamatban lévő fejlesztések értéke.

Arról beszélt: Budapestnek rosszat tenne a 2010 előtti viszonyok visszaállítása, mert akkor a város el volt adósodva, de ez azt jelentené, hogy visszakérik a kormány által átvállalt, 270 milliárd forintnyi adósságot.

Viszonválaszában Tordai Bence örömét fejezte ki, hogy kihátráltak a „fenyegetésből”, azt ígérve, számon kérik majd a szerződésben tett vállalások betartását.

A miniszterelnök közölte: a kormány nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, így várják, kérik, hogy mihamarabb döntsön a közgyűlés arról, mire van szüksége, legyen szó a Liget-beruházásról, az atlétikai világbajnokságról vagy a kézilabda Európa-bajnoki döntőjéről.