Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Tordai Bence egy keddi, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a parlament arról a „zsarolólevélről” szavaz, amit a Fidesz el akar vinni az Európai Tanács ülésére. Ez a szavazás nem egy valódi aktus, hanem „Orbán Viktor tárgyalási pozícióinak az építgetése – fogalmazott.

Európa annyit akar, hogy a gazdaság újjáépítésére és a társadalmi válság kezelésére szánt pénzt ne a miniszterelnök barátai és a ”hozzá közel álló fideszes oligarchák lopják el„ – jelentette ki.

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója azt mondta, hogy a Fidesz hazudik az uniós mentőcsomagról. Annak döntő többsége nem hitel, mert olyan adók és vámok formájában növelné az EU forrásait, amelyekről évek óta folyik a vita – emelte ki. Hozzátette, az indítványnak van egy hosszú távú pénzügyi kötelezettségvállalásról szóló eleme is, de ez éppen az európai szolidaritást növeli és azokat az alacsonyabb jövedelmű, gyengébb gazdaságú államokat szolgálja, mint például Magyarország.

Az uniós javaslat jogállamisági mechanizmusa egy antikorrupciós csomagnak tekinthető, az, hogy a Fidesz ennek ellenáll, az egy beismerés – fogalmazott.

Korábban írtuk

Amennyiben a kormánypártnak nem kellenek az Európai Unió által felajánlott források, a pénznek akkor is el kell jutni a magyar gazdaságba, az önkormányzatokhoz és az emberekhez – szögezte le Jávor Benedek. A Párbeszéd ezért azon dolgozik, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetésben és a helyreállítási csomagban is legyenek olyan források, amelyeket az önkormányzatok, a kis- és közepes vállalkozások, a civil szervezetek és a gazdasági szereplők közvetlenül el tudnak érni – mondta.