Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) úgy fogalmazott: az elmúlt napokban a teljes oktatási rendszer válságával kellett szembenézni, de a kormány továbbra sem a megoldáson dolgozik, és teljesen kétségbeesettek a diákok, a pedagógusok, illetve a szülők.

Arra volt kíváncsi, hogy a kormány bevezeti-e egyoldalúan a pedagógusok munkaterheit növelő, a meglevő szakmai autonómiát korlátozó vagy a szakma vonzerejét csökkentő szabályokat? Mert ilyen témákat érintő intézkedéseket kizárólag a legnagyobb pedagógus-szakszervezetekkel folytatott érdemi párbeszéd alapján, konszenzusra törekedve hozhatnak – vélekedett.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: mindenkinek van lehetősége bármilyen véleményét elmondani akár a parlamentben, akár az utcán, békés körülmények között. A törvények mindenkinek a békés gyülekezés lehetőségét kínálják fel, de a baloldal direkt az agresszív, provokatív demonstrációk mellett áll – emelte ki.

Közölte: a kormány az oktatás szereplőivel konszenzusra törekedett, több mint tíz egyeztetést tartott a szakszervezetekkel, három konzultációt pedig a pedagógusokkal és a szülőkkel. A felvetett 63 javaslatból 45-ben részben vagy egészében el is fogadták a szakszervezetek vagy más szervezetek javaslatait – tette hozzá.

Korábban írtuk