Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

Tordai Bence nagyinterjút adott az Indexnek, amelynek részletesen beszélt a Párbeszéd jövőjéről és arról, milyen irányba terelnék a pártot. A választási kudarccal kapcsolatban elmondta, készítettek április 3-a után egy háttéranyagot, ahol megpróbálták megfejteni, hogy sikerült ekkora vereséget szenvedniük.

„A tanulságokat levontuk. Kijózanító pofon volt a választás, komolyan át kell állítani a váltókat a legtöbb ellenzéki pártban” – közölte.

A mikropárt társelnöke nem hagyta ki, hogy a kormánypártokat okolja a saját bukásukért, véleménye szerint végső soron az a kérdés, hogy van-e értelme annak, amit az ellenzék csinál, van-e remény arra, hogy a Fideszt el lehet távolítani békés úton a hatalomból.

„Mi úgy látjuk, hogy 2022-ben is volt rá esély, de a világtörténelmi fejleményeket nem tudjuk befolyásolni” – jelentette ki, majd azzal folytatta, ha nincs háború és jobb kampányt csinálnak, valamint jobb formában vannak az ellenzéki pártok, akár győzhettek is voltak tavasszal.

Korábban írtuk

Elismerte, a háborúra „valószínűleg” nem reagáltak jól, ám nem tudja, hogyan tudtak tudhattak volna jobban reagálni. Érvényteleníteni akarták a háborús kormányzati üzeneteket és a kampány vége felé egyáltalán nem tudták ellensúlyozni Fidesz narratíváját.

A céltalan orbánozás nem vezet sehova, a célirányos orbánozásnak lehet értelme, mert az egyik kötőereje ennek a sokszínű koalíciónak az volt, hogy elutasítja azt a rezsimet, amit Orbán nevével fémjeleznek” – mesélt még a bukás okairól és úgy szólt, jobban örült volna, ha sokkal inkább pozitív, tartalmi jellegű mondásokkal dolgoznak a kampányban.

Tordai Bence élesen bírálta Márki-Zay Péteréket, szerinte a polgármester stábja abban hitt, hogy a Fidesz hitelességének megkérdőjelezésével előrébb lesznek. Pártja felelősségét firtató kérdésre elmondta, Karácsony Gergely visszalépése miatt csökkent a szerepük, arra fókuszáltak, hogy az egyéni jelöltjeik győzzenek majd.

„Karácsony Gergely sok tekintetben jobb kihívója lehet az orbáni világnak, másfelől Márki-Zay Péter világnézete távol áll tőlünk” – folytatta az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kritizálását a politikus és leszögezte, taktikai szempontból akár jó is lehetett volna, amit hozott, de „ő jobboldali, konzervatív, piacpárti, mi pedig baloldali, zöld, a kapitalizmust alapvető kritikával illető társaság vagyunk, ez nehezen összeegyeztethető”.

Tordai pártjának népszerűségével kapcsolatban kijelentette, 5-10 százalékos sávban ott vannak, annak ellenére is, hogy önállóan országosan még sosem indultak el.

„Az a probléma, hogy miközben az összefogást hajtottuk, háttérbe szorítottuk a párt szempontjait, ebből következett, hogy mindig közös listán indultunk. Ez megnehezíti a párt önálló arculatának észlelését, ezzel van dolgunk” – mondta.

Tordai szerint az ellenzéki oldalon jelenleg is tart a bukás utáni apátia, amivel magyarázhatóak az időközi választáson elért tragikus eredmények és a részvételi adatok, ugyanis az ellenzéki választók szerinte nem akarnak politikával foglalkozni.