Fotó: MTI/Kovács Attila (archív)
Hirdetés

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, majd szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által részletesen ismertetett akciótervet.

Tordai Bence azt mondta, két pont egyáltalán nem a klímavédelemmel foglalkozik, egy a klímaalkalmazkodásról szól, a maradék ötből három problémás, kettő pedig „annyira homályos”, hogy nehéz értelmezni.

A politikus hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány korábban éppen a legszennyezőbb iparágakat hívta be az országba és olyan multinacionális cégekkel kötött stratégiai megállapodást, amelyek számára eddig egyáltalán nem voltak fontosak a klímacélok.

Tordai Bence kevésnek tartja azt a vállalást is, hogy minden újszülött után tíz fát fognak ültetni. Ahhoz, hogy az ország erdőborítottsága elérje a kormány által is kitűzött 27 százalékot, nem tíz, hanem száz fát kellene ültetni minden gyerek után – mondta a képviselő.

A Párbeszéd támogatja a naperőművi kapacitások meghatszorozását, de – mondta – ehhez el kell törölni a napelemekre kivetett büntetőadókat.

Keveset lehet tudni az olcsó elektromos autókról és az elektromos buszokról, de úgy látszik, hogy a kormány 2022-ig semmit nem tervez a közösségi közlekedés dekarbonizációjának érdekében – tette hozzá, az úgynevezett zöld államkötvényt „édeskevésnek” nevezte.

Tordai Bence kérdéseket fogalmazott meg a kabinet felé. Arra kíváncsi, hogy mennyi pénzt fognak elkölteni a magyar társadalom és gazdaság zöldítésére, várható-e, hogy a Magyarországra érkező EU-s pénzeket klímavédelemre fordítják.

A magyar háztartások energetikai felújításának támogatása mellett érvelő képviselő arról is érdeklődött, hogy miért nem kap támogatást a szélenergia, illetve, hogy a kormány kivet-e karbon- és kerozinadót.

Tordai Bence a sajtótájékoztató végén a Hír TV kérdésére nem válaszolt. Hangsúlyozta, a Párbeszéd addig nem felel a televízió kérdéseire, amíg a csatorna nem kér bocsánatot azért, ahogy beszámolt a szélsőjobboldali csoportok által szervezett, Becsület napja elnevezésű rendezvényéről.