Ritka pillanat: döbbent csendben és lesütött szemekkel hallgatták a fideszesek a beszédemet a Parlamentben. Tudták, hogy igazat szólok.Napirend előtt a romagyilkosságok áldozatairól, fajgyűlöletről, európai kultúráról és az Orbán-kormány cigányok elleni uszító kampányáról beszéltem. #Párbeszéd #testvériség #gyász #szolidaritás #sohatöbbé

Gepostet von Tordai Bence am Montag, 24. Februar 2020
Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) a 11 évvel ezelőtti romagyilkosságokról azt mondta, ezek a gyilkosságok nem voltak előzmény nélküliek, azokat a cigányok ellen uszító cikkek, beszédek előzték meg, és ma ismét gyilkos szavakat lehet olvasni az újságban, illetve hallani a magyar parlamentben. A fajgyűlölet logikájának és a náci beszédnek nincs helye a magyar Országgyűlésben! – hangoztatta.

Hozzátette: vasárnap Budapesten sok ezren álltak ki „a Fidesz által megtámadott cigányság mellett”. Közölte, tudják, hová vezet a gyűlölet, a faji elkülönítés; amikor az államhatalom vált fajgyűlölővé, annak a vége a holokauszt lett. „Térjenek észhez, Orbán úr!” – szólított fel, azt kérve a kormánytól, ne járuljon hozzá, hogy ismét ártatlan emberek vére folyjon Magyarországon.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára rögzítette a 11 évvel ezelőtti gyilkosságok elítélendőek és szégyenfoltjai annak az időszaknak, amikor azokat elkövették. Hogy lehetséges, hogy az önök pártjának szövetségesei azok, akik „szinte cinkosként jártak” közbe ezekben a gyilkosságokban – firtatta.

Szerinte a gyöngyöspatai ügyben éppen az ellenzék és a Soros György által támogatott szervezetek azok, amelyek arra uszították az embereket, hogy kártérítési pereket indítsanak és ezáltal megbomlott a társadalmi béke. Nem azoknak az embereknek az érdekeit nézték, akik vélt vagy valós hátrányt szenvedtek – közölte. Szerinte ezek az emberek az oktatáson keresztül emelkedhetnek fel.