Hirdetés

Az országosan reprezentatív kutatások 2021 utolsó hat, illetve 2022 első két hetében mérték fel azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelöltet az aktív szavazók hány százaléka szeretné kormányfői pozícióban látni – közölte az Alapjogokért Központ.

A kutatási trendek azt mutatják, hogy a megkérdezettek abszolút többséget meghaladó arányban Orbán Viktort támogatták a vizsgált időszak minden adatfelvételekor. A 2010 óta hivatalban lévő kormányfő népszerűsége töretlen, az az elmúlt 8 hétben 52 és 61 százalék között mozgott.

Mindeközben a Gyurcsány Ferenc által csak „kapitánynak” nevezett Márki-Zay Péter egyébként is alacsony szimpátiaindexe stagnál: a baloldal miniszterelnök-jelöltjét 2022 második hetében az aktív szavazók 26 százaléka támogatta, vagyis csupán egynegyedük szeretné őt kormányfői pozícióban látni.

A hódmezővásárhelyi polgármester országos népszerűsége 2021 végén is igencsak mérsékelt volt, a 46. héten még 28 százalék szerette volna őt miniszterelnöki székben látni, majd az 50. hétre már csak 22 százalék – derül ki a kutatásból.

Az Alapjogokért Központ szerint Márki-Zay Péter lemaradása azért is lehet ilyen tetemes, mert lényegében hétről hétre súlyos kommunikációs hibákat követ el, számtalan társadalmi csoportot sértve meg ezzel: „ostobaságnak” nevezte a rezsicsökkentést és az alapvető élelmiszerek hatósági árkorlátozását, valamint „böszmeségnek” titulálta a 13. havi nyugdíjat.

A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje arról is beszélt, hogy nem tartja szükségesnek a minimálbért, eltörölné a gyermekvédelmi törvényt, befogadná a migránsokat, de arra is utalt, hogy számontartja azt, ki zsidó és ki nem zsidó a Fideszben – írja az Alapjogokért Központ.

Korábban írtuk