Toroczkai László (Mi Hazánk) elmondta, frakciója nemmel fog szavazni délután Orbán Viktor miniszterelnökké választására, mert az elmúlt 12 évben csak látszatintézkedéseket hozott a kormány. Szerinte látszatintézkedések történtek a demográfiai válsággal, a nemzetgazdasággal, a kilakoltatásokkal és az élelmiszerválsággal kapcsolatban.

Hirdetés

Nem értett egyet az Oroszország elleni olajembargóval és a szankciós politikával, bírálta a kormányfőt, hogy támogatta a korábbi szankciókat. Azzal sem értett egyet, hogy Magyarország támogatja azt „a brüsszeli globalista szándékot”, hogy Ukrajnát minél hamarabb vegyék fel az EU-ba. Ez szerinte az EU végét jelentené, mert a tagállamokkal fizettetnék meg Ukrajna helyreállítását, miközben a haszonélvezők a globalista körök lesznek.

Hozzátette: az árstopok hosszú távra nem jelentenek megoldást, már az elmúlt 12 évben is tenni kellett volna az élelmiszeripar visszaépítéséért. Szólt arról is, hogy „az invázió nem szűnt meg”, a migránsok átjutnak a kerítésen.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, ellenzéki pártként nem meglepő, hogy a Mi Hazánk nemmel fog szavazni a kormányfő megválasztására. Elmondta, 12 évvel ezelőtt, amikor a kormány megkezdte a munkát, romokból kellett újra erős gazdaságot építeni és alapelveket kellett újrafogalmazni.

Korábban írtuk

Hozzátette, soha nem volt olyan sokszínű a magyar családtámogatási rendszer, mint most, javult is a gyermekvállalási hajlandóság. Közölte, 12 százalékról 4 százalékra „hozta le” a kormány a munkanélküliségi rátát, a nyugdíjak értékét megvédték, a 2010 előtt elvett 13. havi nyugdíjat visszaadták, és folyamatosan csökkentették az adókat.

Egyetértett azzal, hogy a stratégiai iparágakban növelni kell a magyar tulajdon arányát, ezt néhány területen, az energia, a média területén sikerült, az élelmiszeripar területén további teendőkre van szükség.

Az államtitkár jelezte, nem támogatnak olyan szankciókat, amelyek jobban fájnak Magyarországnak, Európának, mint az agresszornak, ezért nem támogatják az olajra is vonatkozó hatodik uniós szankciós csomagot.