Toroczkai László (Mi Hazánk) azt mondta: a következő parlamenti ciklusban „rengeteg bepótolnivaló”, illetve „eltakarítanivaló” áll pártja előtt, ha azt szeretnék, hogy Magyarországon, a Kárpát-medencében és a nagyvilágon minden magyar úgy érezze, hogy Magyarország a magyaroké.

Hirdetés

Úgy értékelt: az alaptörvény társadalmi elfogadottsága igencsak hiányos, szinte kizárólag kormánypárti szavazatokkal fogadták el, és megalkotását nem előzte meg széles társadalmi egyeztetés. Abszurdnak és elfogadhatatlannak nevezte azokat a balliberális elképzeléseket, hogy 50 százalékos többséggel módosítsák az alaptörvényt, ugyanakkor jelezte: a Mi Hazánk azért fog dolgozni a parlamentben, hogy valamiféle egyeztetés kezdődjön el a pártok között egy alkotmányozó nemzetgyűlés „irányába”.

Arra szólította fel a kormányt, tiltakozzon az ellen a terv ellen, hogy a WHO világjárvány esetén saját hatáskörben egészségügyi veszélyhelyzetet hirdethessen akár Magyarországon is. Emellett arra is felkérte a kabinetet, hogy a Budaházy György és társai ügyében zajló perben támogassák az egyéni kegyelmeket.

Orbán Balázs államtitkár úgy reagált: nem igaz, hogy az alaptörvény társadalmi elfogadottsága alacsony.

Korábban írtuk

Az alaptörvénynek köszönhető az, hogy a déli határokat „ostromló migránsokat” kívül lehet tartani – hangsúlyozta, hozzátéve: az alaptörvény fontos a költségvetési egyensúly fenntartása, a családok és gyermekek védelme szempontjából, valamint az alaptörvénynek köszönhető az is, hogy veszélyhelyzetben cselekedni tud a kormány.

A Mi Hazánk Mozgalmat az államtitkár arra kérte, hogy ne támadja, ne gyengítse az alkotmányos rendszert, hanem erősítse azt.