Török Gábor szerint a Reformszövetség programja kapcsán kialakult egy nagyon erős MDF-es és SZDSZ-es „igen”, valamint egy erős fideszes „nem”. Ha az MSZP felismeri ebben a helyzetben, hogy csak egy nagyon erős „igent” kell mondania a programra ahhoz, hogy megteremtse a többséget, s létrejöjjön egy reformkoalíció és választási szövetség, a magyar Olajfa.

A politológus úgy gondolja, ebben az esetben igaza lesz Stumpf Istvánnak, aki szerint a Reformszövetség egyfajta trójai faló, ennek a kvázi koalíciós együttműködésnek a trójai falova – de ez nem azt jelenti, hogy a Reformszövetség tudta, milyen szerepet játszik. Török szerint, ha egy ilyen koalíciónak sikerülne felsorakoztatnia maga mögé a gazdasági elitet, akkor a Fidesz nehéz helyzetbe kerülne.

Giró-Szász András szerint a nagy kérdés az, hogy egy ilyen típusú együttműködés csak a szemfényvesztés szintjéig működik, vagy valóban bele mer nyúlni a nagy elosztórendszerekbe. Ha azt folytatják lényegében, amit eddig, s nem tesznek olyan mélységű lépéseket, amelyek érdemben változtatnak a gazdaság megítélésén, akkor a nemzetközi pénzpiac egy éven át nem fog kisegíteni egy ilyen kormányzatot. Ebben az esetben nem csak a szocialisták, de a két kis párt is olyan mértékben áldozatává válhatnak a helyzetnek, hogy nem biztos, hogy utána össze tudják szedni magukat.

(InfoRádió)