Ezért is örültünk annak, amikor 2004-ben az erdélyi magyarok megkapták a magyar állampolgárságot – nyilatkozta egy videóban Fekete-Győr András, a Momentum politikusa. A párt korábbi miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért megdöbbentő, mert éppen az említett esztendőben, 2004. december 5-én volt népszavazás Magyarországon a külhoni magyarok kettős állampolgárságáról, a referendum pedig érvénytelen lett.

Hirdetés

Az sem mellékes szál a történetben, hogy az eredményt Fekete-Győr András szövetségese, Gyurcsány Ferenc is befolyásolta, hiszen az általa vezetett szocialista kormány a határon túli magyarság elleni gyűlöletkampányát akkor a létbizonytalanságra építette fel. Huszonhárommillió betelepülő románnal riogattak, a családoknak járó pénzek elvételével, munkahelyek, lakhatások ellehetetlenítésével hergelték a lakosságot. A hirdetőtáblákon a „felelős döntés 2 × NEM” felirat szerepelt.

<em>A hirdetőtáblán a „felelős döntés 2 × NEM” felirat szerepelt. </em><br>

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredménytelenül zárult, mert sem az igen, sem a nem szavazatok aránya nem érte el az érvényességhez szükséges 25 százalékot.

A voksoláson megjelent 3 017 739 fő, mely az összes szavazásra jogosult 37,49 százaléka volt, nagyjából fele-fele arányban szavazott igennel, illetve nemmel; a kedvezményes honosítást a voksolók többsége, 1 521 271 fő támogatta, ez 51,57 százalék. Így Fekete-Győr állításával szemben az erdélyi magyarok nem kaphattak kettős állampolgárságot 2004-ben.

Korábban írtuk

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.