Nyitrai Zsolt hozzátette: az ÉFOÉSZ az alapítása óta évről évre erősödve, fejlődve, jó példát mutatva működik. Köszönet illeti a vezetőket a kimagasló és példaértékű munkájukért; minden nap hozzátesznek ahhoz, hogy mindenki korlátok nélkül részese lehessen Magyarország befogadó közösségének – fogalmazott.

Hirdetés

A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki megbízottja kiemelte, most az a legfontosabb, hogy közösen őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát, és azt kívánta, tudják folytatni a közös munkát.

Nyitrai Zsolt felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök személyes üzenetét is. Ebben a kormányfő azt írta, elismeréssel gondol az áldozatos munkára, amit az ÉFOÉSZ a fogyatékossággal élők érdekében végez, és szakmai programokkal felkészítik őket arra, hogyan legyenek önálló, tevékeny, teljes értékű tagjai a társadalomnak. A miniszterelnök szerint a szervezet tagjai erkölcsi tartásból, emberi elkötelezettségből és szakmai érdekérvényesítésből mutatnak példát.

A kormányfő azt írta, örömére szolgál, hogy az ÉFOÉSZ és a kormány együttműködésének köszönhetően az elmúlt években folyamatosan nőtt azoknak az értelmi fogyatékossággal élőknek a száma, akik álláshoz jutottak, önálló életvitelt alakítottak ki és családot alapítottak. Orbán Viktor biztosította a szervezetet arról, hogy a polgári kormány a jövőben is minden segítséget megad a szervezetnek.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében megjegyezte, az ünnepséget eredetileg 2021-ben tartották volna meg, az a járványhelyzet miatt tolódott 2022-re.

Elmondta, az ÉFOÉSZ 1981-ben egy-két család összefogásából nőtte ki magát, ma 22 ezer tagja van. Felhívta a figyelmet arra: amikor az ÉFOÉSZ megalakult, „gyakorlatilag nem létezett fogyatékosságügy”, akkor ha egy fiatalt a családja nem tudott ellátni, „városoktól, közösségektől elzárt nagy intézményekbe dugták őket”, így a közbeszédben nem alakulhatott ki természetes diskurzus a fogyatékosságügyről.

Hozzátette: a rendszerváltás után egy más típusú fogyatékosságügyet kellett felépíteni.

Az államtitkár kiemelte: a kormány azért dolgozik, hogy épek és fogyatékossággal élők egyaránt megtalálják helyüket az életben, és minél teljesebb életet tudjanak élni. Attól, hogy valaki fogyatékossággal él, még értékteremtő tagja tud lenni a nemzetnek – tette hozzá.

Felidézte: 2010-ben 325 milliárd forintot biztosított a költségvetés szociális és gyermekvédelmi, köztük fogyatékosságügyi célokra, ez idén 1139 milliárd forint, vagyis 12 év alatt 3,5 szeresére nőtt az összeg.

Fülöp Attila kiemelte: a fogyatékosságügyben össze kell fogniuk a civil szervezeteknek, egyházaknak, önkormányzatoknak, az államnak pedig támogatnia kell az általuk végzett munkát.

A közelmúlt fejlesztései közül kiemelte a négymilliárd forintból megvalósult, a fogyatékossággal élők életminőségét javító infokommunikációs akadálymentesítési programot. Szólt arról a programról is, amelyben nagy intézmények helyett kis, önálló lakásokban helyezik el a fogyatékossággal élőket. Elmondta, kétezer olyan, korábban nagy intézményben lakó van, aki ma 6-12 személyes otthonokban az önálló életet próbálja megtanulni.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke az ünnepségen azt kérte az egybegyűltektől, emlékezzenek a 40 évvel ezelőtti szülőkre, szakemberekre, érintettekre, akik hosszú éveken át dolgoztak azért, hogy a többi fogyatékos szervezet mellett az értelmi fogyatékossággal élőknek is legyen érdekképviseletük.

Hozzátette, az elmúlt negyven évben „talán jól csináltak valamit”, amit az is bizonyít, hogy tavaly Prima Primissima-díjas lett a szervezet, egyedüliként az érdekvédelmi szervezetek közül.

Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese felidézte az ÉFOÉSZ küldetését, amely szerint a szervezet legfontosabb feladata az értelmi fogyatékosággal élő emberek helyzetének megértése, elfogadása és önálló életvitelük támogatása, valamint a táradalom érzékenyítése.

Úgy vélte, az egész országot behálózó szervezet nagyszerűen működik, a születésnapnak pedig nemcsak az idő kényszerű múlásáról, hanem az elvégzett hatalmas munkáról és a munka nyomán megváltozott társadalmi szemléletről is szólnia kell.

Az ünneplőket köszöntötte Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is.

A rendezvényen átadták a Göllesz Viktor-ösztöndíjakat, amelynek célja az értelmi fogyatékossággal élő fiatalok kiemelkedő képességének elismerése, közösségi beilleszkedésük támogatása és erősítése. Az ösztöndíjat hat fiatal vehette át Nyitrai Zsolttól, Fülöp Attilától és Gyene Piroskától.

Korábban írtuk