Az alföldi város önkormányzata és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítségével létrejött találkozó három napján tematikus programok várják az érdeklődőket. Pénteken az avarok és a sokáig honfoglalónak nevezett, ma már inkább hazatérőnek mondható magyarság kerül a középpontba, ezzel kapcsolatban utóbbiak és a Turul-nemzetség genetikájáról előadást tart Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója. Szombaton a kunok története elevenedik meg, vasárnap pedig az oszmánellenes küzdelmek és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc lesz terítéken előadások, hadibemutatók keretében.

A Salacz László, Bács-Kiskun vármegye 1. számú egyéni választókerületének fideszes parlamenti képviselője fővédnökségével és Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója védnökségével rendezett fesztiválon a Demokrata egykori állandó publicistája, a nyolc éve elhunyt Szentmihályi Szabó Péter történelmi regényeit mutatja be Szentmihályi Szabó Ilona. Pénteken az Avarok gyűrűje és a Gellért című műveket ismerheti meg a közönség, szombaton az Édua és Kun László kapcsolódik a napi témához, vasárnap pedig a Kapisztrán és Hunyadi segít megidézni a muszlim hódítás elleni önvédelmi harcok korát.

Az előadások, bemutatók mellett játszóház és hagyományőrző foglalkoztató várja a gyerekeket, a történelmet gasztronómiai és borbemutatók is segítenek föleleveníteni.

Hirdetés
Korábban írtuk