Minden eddiginél többen voltak kíváncsiak az orosházi libamájfesztiválra a hétvégén, ahol a három nap alatt 1 tonna libamáj fogyott el, és mintegy 18 ezren kóstolták meg a négy étterem által kínált libamájínyencségeket. A harmadik orosházi libamájfesztivál sikerét a számok mellett az is mutatja, hogy bejelentették: megalakul a Libamájszövetség. A szervezet megalakulását Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter is támogatta, aki a pakisztáni nagykövettel együtt járta végig a fesztivált.

„Orosházának elemi érdeke, hogy a készülő Hungarikum törvényben is szerepeljen az orosházi libamáj, és hogy a már meglévő libamájjal foglalkozó cégek mellett egy vágóhíd is megtalálja számítsait nálunk” – mondta el a fesztiválon dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a libamáj nemzeti kincs, amely nemcsak export terméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent, ezért is támogatja a szövetség megalakulását.

Idén is négy étterem, több mint 20 féle recept alapján tálalta a libamáj ínyencségeket. Most először a libamáj mellett a libahúsból készült ételeket is megkóstolhatták a résztvevők.

Idén először a III. Orosházi Libamájfesztivál magyar soros EU elnökség hivatalos kulturális kísérőprogramja volt.