Hirdetés
Orbán Viktor: a politikai viták helyett összefogásra van szükség (videóval)
Orbán Viktor: a politikai viták helyett összefogásra van szükség (videóval)
A koronavírus elleni kollektív védekezés megszervezése, a fertőzés ütemének lassítása, veszélyeztetett honfitársaink megvédése, a megfelelő ellátás biztosítása, a gazdasági következmények enyhítése és a lebénuló gazdaság újraindítása nem lett volna lehetséges a békeidőben érvényes szabályok mellett – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

Az ország helyzete miatt együttműködésre van szükség, de az nem együttműködés, hogy „leteszek valamit az asztalra és azt mondom, hogy ez van” – bírálta a kormányt a pártelnök. Hozzátette, az ellenzék már felajánlotta, hogy konszenzussal fogadjanak el egy olyan törvényt, ami felhatalmazza a kormányt a cselekvésre, de „nem a korlátlan cselekvésre”. Az ellenzék ezért azt kéri, hogy a veszélyhelyzetben meghozott kormányrendeletek hatályát kilencven napban maximalizálják.    

Arra kérte a kormányfőt, személyesen járjon el a Fidesz és a KDNP frakcióknál, hogy ez a határidő június 30-a legyen és annak lejárta után az Országgyűlés döntsön a meghozott rendeletek további sorsáról. Hozzátette: amennyiben ezt a kérdést rendbe teszik, akkor még hétfőn egyhangú döntés születhet a törvényjavaslatról.    

A szocialista politikus végül Orbán Viktorhoz fordulva azt mondta: el kellene döntenie, hogy a vírust akarja legyőzni vagy az ellenzéki képviselőket.

Számunkra, a Magyar Szocialista Párt számára a legfontosabb a magyar emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága

Dr. Tóth Bertalan: Számunkra, a Magyar Szocialista Párt számára a legfontosabb a magyar emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága. De felelős kormányzásra is szükség van. Éppen ezért a legsürgetőbb intézkedések:1. Béremelést és védőfelszerelést az egészségügyi és szociálisszféra dolgozóinak! Kapjanak egyszeri 500.000 forint juttatást afrontvonalban dolgozók!2. Növeljék a munkanélküli ellátás időtartamát 9 hónapra, összegétminimum nettó 100 ezer forintra! Elbocsátási moratóriumot amultiknál és a közszférában! Állami segítséget a cégeknek amunkahelyek megtartásához!3. Hatósági árat az alapvető élelmiszerekre és avédőfelszerelésekre, fertőtlenítószerekre! Csökkentsék a gáz és azenergia árát!4. Azonnali nyugdíjemelést! A nyugdíjkiegészítés áprilisikifizetését!5. A kormány védje meg a forint értékét!

Gepostet von MSZP am Montag, 23. März 2020