Fotó: MTI/Kovács Attila
Hirdetés

A Fidesz önkényuralmi tobzódása egyre irracionálisabb mértékeket ölt, ezért eljött az ideje, hogy közös erővel összefogva a mérsékelt konzervatív, sokszínű demokrata és zöld baloldali mozgalmakat, létrehozzuk az új, valódi köztársaságot, az esélyteremtő államot, és megálljt parancsoljunk a hatalmi tébolynak – jelentette ki az ellenzéki összefogásról szólva Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásban.

Szavai szerint a vasárnapi dunaújvárosi választási eredmény is azt mutatja, „az önkényuralom előtt soha nem fogunk meghajolni, egy szabadságszerető ország, mint Magyarország, nem lehet túsza egy önkényúrnak és szűk elitjének”.

A politikus hangsúlyozta: nem lehet szó nélkül elmenni a történelmi mélységbe került forintárfolyam mellett, kijelentve, „a gyengülő forint gyengülő kormányzást és növekvő inflációt mutat”, a leértékelődés pedig a multiknak jó, a magyar embereknek nem.

Tóth Bertalan megpróbált szellemes lenni, de szokás szerint nem járt sikerrel. Orbán Viktorra utalva azt mondta:

„Megbénult a jobb keze, Kárpátok géniusza? akkor azt javasoljuk neki, használja a balt – már ha tudja.”

Válaszában Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára azt emelte ki: 2002 és 2010 között a kormányok a forint alapú helyett a devizaalapú lakáshitelezést erőltették, ami 2010 után kényszerhelyzetbe hozta a kabinetet, amelynek így az ország gazdasági érdekei ellenére ragaszkodnia kellett a forintárfolyamhoz.

Kiemelte: a jegybank jelezte a múlt héten, hogy ha szükséges, beavatkozik az infláció ügyében, de azt is hangsúlyozta, hogy a kormányzat folyamatosan garantálja a nyugdíjak értékállóságát, az egészségügyi szakdolgozóknál pedig 72 százalékos béremelési program fut.

Tóth Bertalan napirend előtti felszólalása "AVE, szájzár" címmel a Parlamentben.

Dr. Tóth Bertalan: Ave, szájzár – az önkényuralom előtt soha nem fogunk meghajolni! A mai parlamenti ülésen már érvényben van a botrányos szájzár-törvény, de Magyarország szabadságszerető ország, nem ejtheti túszul egy önkényúr és szűk elitje: tegnap az emberek Dunaújvárosban és környékén úgy elverték a fideszes elit jelöltjét, mint jég a határt!

Gepostet von MSZP am Montag, 17. Februar 2020