Hirdetés

Tóth Bertalan (MSZP) üdvözölte, hogy nyolc hónap után szavaz az Országgyűlés a finn NATO-csatlakozásról, és jelezte: a szocialisták támogatják azt. Azonban „elképesztőnek, aljas és cinikus színjátéknak” nevezte, amit a kormány és a Fidesz a svéd NATO-csatlakozás ügyében tesz.

Szerinte ez a kormánynak a szövetségi rendszereinkben egyre nagyobb elszigetelődést, a magyarok számára szégyent, a gazdaság számára pedig leszakadást eredményez.

Az „ellenzéki frakciók teljes mellszélességgel támogatják” Svédország NATO-csatlakozását, úgyhogy ha van a 135-ből 46 kormánypárti képviselő, aki támogatja a katonai szövetség további erősítését, az gond nélkül átvihető az Országgyűlésen.

Hozzászólásában az infláció kapcsán arról is beszélt: ha fontos a kormánynak az emberek megélhetése és az infláció letörése, akkor fenn kell tartani az ársapkákat, ki kell vezetni a különadókat, nulla százalékra kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfakulcsait, és támogatást kell adni a kisboltoknak, kistermelőknek.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a svédek és a finnek NATO-integrációja kapcsán emlékeztetett, hogy a két ország politikusai folyamatosan, „enciklopédikus odafigyeléssel” alaptalan vádakat, hazugságokat és rágalmakat fogalmaztak meg Magyarországról.

Jelezte: a kormány egy integrációt támogató javaslatot tett, de a kormánypárti frakciók úgy gondolták, hogy érdemes konzultációt tartani a két országban.

Ezekből leszűrhető volt, hogy a finnekkel a kölcsönös tisztelet talaján állva folytatható a kommunikáció, ennek eredménye a szavazás. Hozzátette: amint a svéd politikusok megnyugtatják a magyar felet arról, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva tudnak együttműködni, a kormánypártok nyitottak a támogatásra.

Korábban írtuk