A Legfőbb Ügyészség február 25-én közölte az MTI-vel, hogy befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt – folyamatban lévő nyomozás eredményeként – Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére.

Hirdetés

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csaba MSZP-s politikussal – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt – írták, megjegyezve: Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti.

Az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint a parkolóautomaták beszerzéséből és üzembe helyezéséből várható bevételből „Tóth Csaba – saját maga és H. Cs. gyanúsított részére” – 31 millió 250 ezer forint jogtalan előnyt kért, és vett át három részletben.

A mentelmi bizottság határozati javaslatában szerepel az is, hogy a SIS Parking Kft. képviseletében „F. Zs. (…) a szerződésből származó bevételből” 2017 őszétől 2019 őszéig havonta 10-15 millió forintot, mindösszesen legalább 250 millió forint készpénzt adott át Tóth Csabának Budapesten a lakásához tartozó, a társasház közös helyiségét képező tárgyalóteremben.

Tóth Csaba a bizottság hétfői ülésén – a határozati javaslat szerint – azt mondta, hogy a legfőbb ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, nem követett el semmilyen bűncselekményt és ő maga kéri mentelmi jogának felfüggesztését.

A mentelmi bizottság úgy döntött, hogy követi a közvádas bűncselekmények esetén alkalmazott eddigi gyakorlatát, és az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja. A parlament várhatóan csütörtökön szavaz a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Korábban írtuk