Az Európai Parlament környezetvédelemmel foglalkozó szakbizottsága (ENVI) mai ülésén eszmecserét folytatott Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság (EB) alelnökével az ukrajnai háború energia- és klímapolitikákra gyakorolt hatásairól. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arról a hírről kérdezte az uniós testület vezető tisztségviselőjét, mely szerint Brüsszel megtiltaná, hogy 18 °C-nál melegebbre fűtsék a belső tereket. 

Hirdetés

Az EB alelnöke nem cáfolta az értesülést, azonban kitérő választ adott arra, hogy hogyan képzelik el a gyakorlatban ezt az intézkedést.

Tóth Edina rámutatott: az orosz szénimport betiltásáról már döntöttek, most pedig az olajra és a földgázra szeretnének embargót bevezetni – annak ellenére, hogy több tagállamban politikai és ipari szereplők is arra figyelmeztettek, hogy beláthatatlan következményekkel járna egy ilyen lépés.

Frans Timmermans abszurd módon azt javasolta a polgároknak, hogy válasszák azt, hogy lecsökkentik a hőmérsékletet otthonaikban, ezzel is energiát spórolva. A holland biztos szerint az is fontos, hogy rövidebb ideig zuhanyozzunk!

– emlékeztetett Tóth Edina, majd rámutatott: „Mindezeket valóban megtehetik az állampolgárok, kérdés csak az, hogy elhibázott brüsszeli döntések következtében kötelező lesz-e majd ezt tenniük.”

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk