A honvédségi dolgozók jövő évi béren kívüli juttatásairól szóló megállapodást pénteken írta alá Simicskó István miniszter, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének vezetője és Hazuga Károly, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke Budapesten.

Simicskó István elmondta: a honvédségi érdekképviseleti szervekkel komoly tárgyalásokat folytattak. Céljuk az volt, hogy az idei megállapodással megoldásokat kínáljanak a katonáknak, és tervezhetővé, kiszámíthatóvá tegyék a katonák jövőjét.

A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy karácsony előtt a teljes honvédségi állománynak egységesen nettó 42 ezer forintnyi utalványt adnak. Ez mintegy 25 ezer embert érint – mondta, megjegyezve: az elmúlt tíz évben nem részesültek ilyen mértékű év végi juttatásban a honvédség dolgozói.

Simicskó István felidézte továbbá, hogy a már megkezdett illetményemelést folytatva januártól ismét 5 százalékkal emelkednek a honvédségi illetmények. Mindemellett emlékeztetett arra is, hogy a már bejelentett döntésük nyomán a legénységi állomány illetményeit is emelik.

A honvédelmi miniszter a szakszervezeti vezetők, valamint az állomány előtt nyilatkozva azt is elmondta, hogy a Honvéd Egészségpénztár károsultjainak megsegítésén már dolgoznak.

Erről már a parlamenti döntés is megszületett – idézte fel Simicskó István. 

A honvédségi dolgozók jövő évi béren kívüli juttatásairól szóló megállapodást valamennyi honvédségi érdekképviseleti szerv vezetője üdvözölte.

A szakszervezeti vezetők kiemelték, hogy hosszú, mintegy fél éven át tartó tárgyalássorozat eredménye a mostani megállapodás. Elmondták, hogy ez a második olyan év, amikor a megállapodás valós emelést jelent az állomány béren kívüli juttatásaiban. Része továbbá, hogy a honvédelmi tárca továbbra is biztosítja az állomány önkéntes nyugdíjpénztári tagságát.

MTI