Fotó: Varga Mihály, Facebook (archív)
Hirdetés

Az egyetemet fenntartó Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány létrejöttével megfelelő intézményi kereteket kapott az új működési modell, az egyetem új fejlődési szakaszba lépett. A modellváltás szabadabb teret adott az oktatás és a kutatás fejlesztéséhez, egyúttal jelentősen csökkentette az intézmény adminisztratív terheit.

A PM szerint az Óbudai Egyetem fejlődése újabb szintet léphet azzal, hogy nemzetközi mintára az alapkezelő az egyetemhez kerül. A magyar vállalkozások egyik legmeghatározóbb tőkebefektetőjeként működő Széchenyi Alapokkal erősödhet a tudományos és gazdasági élet szereplői közötti együttműködés, egyúttal hosszú távon is stabil és kiszámítható finanszírozási hátteret jelenthet az intézménynek. Így az egyetem minden korábbinál jelentősebb forrásokat fordíthat tudományos és innovációs tevékenységére, javítva ezzel nemzetközi versenyképességét.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a lépés jól illeszkedik a felsőoktatási intézmények minden eddiginél jelentősebb fejlesztését célzó intézkedés-sorozatba, amelynek keretében az állam többek között Mol és Richter részvények, a Grand Tokaj Zrt., az Ózdi Acélművek és más gazdasági társaságok átadásával erősítette a hazai egyetemeket. Ebbe a sorba léphet most be a Széchenyi Alapok.

Az Óbudai Egyetem és a Széchenyi Alapok együttműködése már eddig is számos területre kiterjedt: az alapkezelő bekapcsolódott az egyetem oktatási tevékenységébe, előadások tartásával, szakmai konzultációkkal, témavezetéssel aktív szerepet vállal az egyetemi életben, továbbá szakmai gyakorlati helyeket biztosít a Keleti Károly Gazdasági Kar diákjai számára.

Korábban írtuk