Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Beneda Attila a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) apák napi rendezvényén kiemelte, az intézkedések meghozatalakor igyekeznek minden családtípusra figyelemmel lenni, a különböző családtámogatásokat az apák is igénybe vehetik.

Azt mondta, a koronavírus-járvány okozta helyzet megmutatta, milyen fontos a család, hogy fontosak az apai és anyai szerepek, amelyek sok tekintetben „csereszabatosak”. A családon belül egyenlőek vagyunk, de nem egyformák – fogalmazott.

Apának lenni életre szóló hivatás, feladat, öröm és felelősség, aminek megfelelni nem mindig könnyű, de nagyon szép feladat – mondta.

Korábban írtuk

Király Nóra, a Ficsak alapítója arról beszélt, hogy az elmúlt három hónap nehéz időszak volt a családok számára, de az apák is kivették részüket a feladatokból.

A rendezvényen Léder László pszichológus, az Apa Akadémia alapítója azt mondta, szerinte a családok „jól vizsgáztak” az elmúlt hónapokban. Tapasztalata szerint az apák egy problémás helyzetben sokkal nehezebben kérnek segítséget, de arra biztatta őket, hogy merjenek segítséget kérni, és azt elfogadni.

Hozzátette, az otthonokba az utóbbi hónapokban jobban „beköltözött” az online világ, és az első számú modern családi probléma az internetfüggőség. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt csak megelőzni lehet, „meggyógyítani” nem, és ebben van felelősségük az apáknak is.

Az apák napját június harmadik vasárnapján tartják, vannak olyan nyugati országok, ahol már több mint egy évszázada.