Az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságainak együttes, rendkívüli ülésének összehívását kezdeményez a Gruevszki-ügyben Demeter Márta, az LMP társelnöke.

Fotó: MTI (archív, illusztráció, szerk.)

A honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s alelnöke szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Czukor József, az Információs Hivatal főigazgatója, valamint Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatójának meghallgatását kezdeményezi. 

Demeter Márta a közleményben ezt úgy indokolta: „a kormányzati illetékesek közléseiből és a tényfeltáró sajtó adataiból is világos, hogy magyar külképviseletek és külszolgálatot teljesítő személyek aktívan vettek részt abban a folyamatban, aminek során a hazájában jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki beutazott Magyarországra, és itt rendkívül gyors eljárás során menedékjogot kapott”.

Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik

Az Európai Bizottsághoz (EB) fordul a napokban Jobbik a Gruevszki-ügyben – jelentette be Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, frakcióvezetője a Mirkóczki Ádámmal, a Nemzetbiztonsági bizottság elnökével közös szerdai sajtótájékoztatóján, közölve, már készül az ezzel kapcsolatos beadványok.

Közlése szerint arra várnak választ, hogy az EB vizsgálta-e, mennyire érvényesülnek a jogállamiság elvei Macedónia igazságügyi és jogrendszerében.

Hangsúlyozta: ha az ország kiállja a próbát, akkor a magyar hatóságoknak nincs mérlegelési lehetőségük, ki kell adniuk hazájának a balkáni állam korábbi miniszterelnökét, ha nem volt ilyen vizsgálat, elvárják annak elvégzését. 

Szavai szerint számtalan kérdést vet fel az Orbán-kormány felelősségét illetően Gruevszki-ügy, azt sorolva, hány kormánytag találkozott korábban a macedón politikussal, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig fel is szólalt „a Stop Soros kampányok megálmodójának és elsődleges alkalmazójának” kampányrendezvényén.

Nem véletlen, hogy az Orbán-kormány a menedékjogot arra hivatkozva adta meg Gruevszki úrnak, hogy Soros bosszúja elől menekül a volt miniszterelnök – jelentette ki. Hozzátette: Habony Árpád köréből többen hajtottak végre komoly befektetéseket a macedón médiaiparban.

Gyöngyösi Márton szerint eddig csak banánköztársaságok, diktatúrák voltak arról ismertek, hogy befogadnak bukott vezetőket, ám példa nélküli, hogy az Európai Unió egyik tagállama tenne ilyet egy tagjelölt ország volt politikusával.

Frakciótársa, Mirkóczki Ádám kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: az Európai Bizottságot nem köti időkeret a válaszadásban, kijelentve, az ügy súlya és az általa kavart nemzetközi botrány miatt arra számítanak, hogy viszonylag rövid időn belül feleletet kapnak.

A kormányzati kommunikáció ebben a botrányban nemcsak kaotikus, de tele van ellentmondással, hazudozással és a releváns kérdések előli meneküléssel – fogalmazott.

Kifogásolta, hogy miközben az általa vezetett nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése előtt a külügyminisztérium azt közölte vele, hogy a tárcának vagy a hírszerzésnek „semmilyen adata nincs ebben az ügyben”, nemrég épp a külügyminiszter ismerte el, hogy magyar diplomatát szállították Nikola Gruevszkit az országba.

A nemzetbiztonsági bizottságot, finoman fogalmazok, félrevezette Magyarország kormánya – jelentette ki, hozzátéve, szerinte „nem törvényes keretek között zajlott ez az egész eljárás” és a menedékjog megadása.

Annak a véleményének adott hangot, hogy az ügyben nem jogi, hanem politikai döntés született, szemben azzal, amit a kormány kommunikál.   

Hangsúlyozta: Magyarország – más balkáni államokkal együtt – tavalyelőtt bevándorlási szempontból biztonságosnak minősítette Macedóniát, az állam uniós tagjelöltsége „feltételez demokratikus bormákat”.

Arra a kérdésre, hol van most Nikola Gruevszki, azt közölte Mirkóczki Ádám: a döntés idején még Magyarországon kellett tartózkodnia, de ennél többet nem tudnak, kijelentve, nincs kizárva, hogy a macedón politikus elutazott, de a nemzetközi körözés miatt nem feltételezi, hogy egy másik uniós tagállamba távozna.

Egyben bízom: hogy nem teremtünk precedenst arra, hogy köztörvényes bűnözők a saját országuk igazságszolgáltatása elől Magyarországra meneküljenek – jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.