Az állam továbbra is minden rendelkezésre álló büntetőjogi és közigazgatási jogi eszközzel fellép azon szerencsejáték szervezőkkel szemben, amelyek illegálisan folytatják tevékenységüket, jelentős bevételkiesést okozva a magyar költségvetésnek – közölte az igazságügyi tárca szerdán az MTI-vel.

A minisztérium az Európai Unió Bíróságának döntésére – miszerint a hazai szabályozás megkülönböztető módon akadályozza a más tagállamban bejegyzett szerencsejáték-szervezőket a magyar piacon – úgy reagált: számítottak arra, hogy a külföldi szervezők saját profitjuk érdekében fel fognak lépni a magyar rendelkezésekkel szemben, amely a nemzeti érdekeket, a magyar fogyasztókat és a magyar költségvetést védi.

A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a hazai előírásokat megtámadó Sporting Odds Limited online szerencsejáték-szervező Magyarországon sem telephellyel, sem szerencsejáték-szervezési engedéllyel nem rendelkezik, így – annak ellenére, hogy itt is szolgáltatást nyújt – a profitja után nem fizet közterhet.

A tárca kiemelte ugyanakkor, hogy a luxembourgi székhelyű uniós törvényszék sem korábban, sem most nem vonja kétségbe a tagállamok jogosultságát arra, hogy például a fogyasztók védelme vagy a csalás elleni küzdelem érdekében korlátozásokat vezethessenek be és tarthassanak fenn a szerencsejáték piacon.

Arra is kitértek, hogy a kontrollálatlanul és többnyire törvénytelenül működő szerencsejáték-ipar 2010 előtt milliárdos pénzügyi károkat okozott az államnak, míg az új szabályok óta kifehéredett az ágazat és csökkent a szerencsejáték-függőség veszélye.

Érthetőnek nevezték, hogy az új előírások – amelyek egyebek mellett magasabb bírságot és a bankszámla blokkolását is lehetővé teszik – sok külföldi, Magyarországon illegálisan működő szerencsejáték szervező érdekét sértik.

A tárca megerősítette, hogy – az Európai Uniós Bíróság ítéletében foglaltakat figyelembe véve – a továbbiakban is hozzáférhetetlenné teszik az illegális szerencsejáték-szervezést megvalósító internetes tartalmakat, továbbá előkészítenek egy olyan javaslatot, amely alapján blokkolnák az illegális szerencsejátékhoz kapcsolódó pénzügyi be- és kifizetéseket.

MTI