Banánköztársaság – így jellemezte a Fidesz VII. kerületi frakcióvezetője a képviselő-testületi döntést, amellyel leszavazták az indítványukat, hogy függesszék fel a február eleje óta előzetes letartóztatásban lévő polgármester alapilletményének és költségátalányának kifizetését. Hunvald György február eleje óta csaknem hatmillió forintot kapott az önkormányzattól, holott semmilyen munkát nem végez a Fidesz szerint. Vattamány Zsolt, a párt frakcióvezetője a döntés után azt mondta: a kerületi MSZP-s vezetés hozzáállásával megakadályozza a demokratikus intézmények működését.

Míg a Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított, börtönben lévő munkáját nem végző polgármester havonta 742 ezer forintos juttatást kap, addig a kerület alpolgármester úgy véli, a képviselő-testületnek nincs joga és hatásköre ahhoz, hogy döntsön a polgármester fizetéséről. Az MSZP-s Gergely József közölte, álláspontjuk szerint kizárólag Hunvald György kezdeményezhet, azzal, hogy bejelenti: lemond a fizetéséről.

Hunvald Györgyöt a tavaly kirobbant VII. kerület ingatlan-panamában hivatali vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással és többrendbeli csalással gyanúsítják. Százmilliós vagyonát és luxusautóit a napokban vették zár alá.

(MR)