A Fidesz szavazótábora két százalékponttal növekedett, s jelenleg az összes megkérdezett 27 százalékát teszi ki, míg az MSZP támogatottsága egy százalékponttal csökkent, s jelenleg 13 százalékon áll. Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF egy százalékon áll, ami azt mutatja, hogy a Szabad Demokraták Szövetségének – legalábbis egyelőre – az új vezetéssel sem sikerült elmozdulnia a holtpontról, illetve hogy az MDF korábbi 5 százalék körüli tábora erodálódni látszik.

A politikai aktivitás változatlanságát jelzi, hogy a biztos szavazó pártválasztók aránya júniushoz hasonlóan 36 százalékon áll. A Fideszre a biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada (65%, +2 százalékpont), az MSZP-re pedig egynegyedük (25%, -1 százalékpont) szavazna most vasárnap; az SZDSZ és az MDF is egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A megkérdezettek 65 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét, és 56 százalék az ellenzékét. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya valamelyest növekedett az elmúlt hónapban (32%), míg a csak a kormánnyal elégedetleneké nem változott (33%), a csak az ellenzéket elmarasztalóké pedig 2 százalékponttal csökkent (24%). Az előző hónaphoz hasonlóan júliusban is – a nagyobb táborból adódóan – valamivel nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával a Fidesz szimpatizánsai (15%), mint az MSZP-szavazók (10%).

A megkérdezettek relatív többsége (47%) a kormány leváltását, egyharmaduk pedig a kisebbségi kormány hatalmon maradását támogatja. Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás, (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel [Gyurcsány ill. Orbán] vagy nélküle, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése) a teljes mintán belül a legnagyobb ellenzéki párt számára kedvező két opciót együttesen a kérdezettek 28% (+1 százalékpont júniushoz képest), az MSZP-nek kedvezőt pedig 21% választja (-4 százalékpont). Az ötödik opció, azaz a jelenlegi pártoktól független harmadik erő elfogadottsága valamelyest csökkent június óta, de így is a teljes lakosság 35 százaléka választaná ezt a forgatókönyvet.

A megkérdezettek 36 százaléka inkább Orbán Viktort, míg 26 százaléka Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek. Közel egyharmaduk (29%) a két politikus közül egyiküket sem tartja alkalmasnak a poszt betöltésére.

A jelenlegi politikai helyzetből kivezető lehetséges utak megítélésében továbbra is az előrehozott választások támogatottsága a legnagyobb, de nem éri el az 50 százalékot (44%). A második leggyakrabban említett megoldás a jelenlegi, azaz az MSZP kisebbségi kormányzása Gyurcsány Ferenc vezetésével (14%), míg a harmadik legtöbb szavazatot a korábbi koalíció helyreállítása kapta (12%). Ezek az értékek gyakorlatilag nem mutatnak változást június óta.

Továbbra is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy képes lesz-e a Magyar Szocialista Párt a 2010-es országgyűlési választásokig önállóan kormányozni, de immár stabilan azok vannak többségben, akik szerint a kisebbségi kormányzás hosszú távú fennmaradása a valószínűbb (47%), mint annak bukása (40%).

(szazadveg.hu)