A cikk eredetileg a Demokrata hetilap április 6-ai számában jelent meg.

Fotó: Bjoern Wylezich/Shutterstock.com
Hirdetés

A The New York Times úgy véli, hogy az ukrajnai háború árnyékában lezajló, vasárnapi magyarországi és szerbiai választások meghosszabbították Európa két leginkább Kreml-barát vezetőjének mandátumát, miután mindkét populista „erős ember” hatalmát bebetonozta a média felett gyakorolt hatalmuk és az olcsó orosz gáz. A liberális napilap megállapítja, hogy Orbán Viktor annak ellenére győzött sorban negyedszer, hogy az ellenzék vádjai szerint az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal évek óta meglévő, szoros kapcsolata elősegítette Ukrajna megtámadását.

Úgy tűnt, amikor Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, hogy ez felborítja majd Orbán kampányát, és kínos magyarázkodásra kényszeríti a Vlagyimir Putyin elnökkel fennálló évtizedes üzleti kapcsolata tekintetében – írja a Reuters. Majd pedig megállapítja, hogy a magyar miniszterelnök sikeres kommunikációval meggyőzte a Fidesz törzsszavazóit, hogy a Márki-Zay Péter vezette hatpárti ellenzéki szövetség – amely az Európai Unióval való kapcsolat rendezését ígéri – háborúba sodorná az országot. A brit hírügynökség úgy látja, hogy kényelmes győzelme még inkább felbátoríthatja az 58 éves Orbánt, akinek politikai programja a kritikusai szerint a demokratikus normák, a médiaszabadság és a kisebbségek – különösen a melegek és leszbikusok – jogainak semmibevétele.

Az amerikai lap úgy véli, hogy ennek a választásnak a magyar egészségügyi rendszer „siralmas helyzetéről” kellett volna szólnia egy borzalmas világjárványt követően, de végül a szomszédos Ukrajnában zajló háború került középpontba. Felidézi, hogy Márki-Zay Péter kihívója azzal kampányolt, hogy „a közel húszmillió lakosú, kontinentális országot” közelebb hozza az Európai Unióhoz, és kiemelte Orbán Viktor szoros kapcsolatát Putyinnal. A lap szerint a jövő nehéznek tűnik a győztes számára. A CEU professzorát, Bozóki Andrást idézi, aki szerint „Orbán elszigetelődött, és nagyon nehéz dolga lesz Európában a választások után”.

A brüsszeli lap szerint Orbán Viktor győzelme azt jelenti, hogy minden bizonnyal az eddigiekhez hasonló álláspontot fog képviselni, amikor az EU vezetői arról vitatkoznak majd, kell-e szigorúbb szankciókat bevezetni Moszkvával szemben. A Politico szerint „a győzelem a demokrácia-szakértők és a [magyarországi] ellenzéki politikusok komoly aggályaitól kísérve született; szerintük a választási esélyek Magyarországon rendkívül egyenlőtlenek”. A lap úgy látja, hogy „a magyarországi demokrácia visszafejlődésével kapcsolatos aggodalmak” ismét előtérbe kerülnek az uniós intézményeknél.

Korábban írtuk

„Szinte hallani lehetett, ahogy tegnap este egyszerre zuhantak össze az uniós szívek” – írja a BBC. Felidézi, hogy a „az önmagát illiberális demokratának nevező magyar vezető” többször került összeütközésbe Brüsszellel olyan jogállamisági kérdésekben, mint a sajtószabadság és a migráció ügye. A brit portál szerint Magyarország egyre inkább elszigetelődik az EU-ban és a NATO-ban, de Orbán Viktor tisztában van azzal, hogy egyik intézmény sem akar megszabadulni tőle, újbóli megválasztása pedig azt jelenti, hogy „kiszámíthatatlan szálka marad a szemükben”.

Orbán Fideszének határozott győzelme címmel számolt be a vasárnapi ország-
gyűlési választásról a német hírportál. A lap szerint a diadal mértéke még a kormány táborát is meglepte. Idézték a magyar miniszterelnök szavait, miszerint ez a győzelem még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan. Ezzel a folyamatos konfliktusokra célzott az EU-val. A szerző szerint a magyar kormány váratlanul nagyarányú győzelmét elemzők azzal magyarázzák, hogy a választók elégedettek az ország helyzetével, sok magyar életkörülményei javultak Orbán tizenkét éve tartó kormányzása alatt.

Sorsválasztás Magyarország demokráciájáért címmel néhány órával a választás előtt egy, a helyzetet reálisan értékelő véleménycikket is közölt a portál, amelyben az ellenzéki összefogást színes kényszerközösségnek nevezte. A lap arra a kérdésre kereste a választ, vajon mi a fontosabb a magyaroknak, a demokrácia vagy a biztonságérzet, és arra a következtetésre jutott, hogy az utóbbi.

Hatalmas győzelem – ezzel a címmel írt véleménycikket a liberális konzervatív lap, amely szerint Orbán Viktor az EU-n gúnyolódik, mondván, ez a győzelem még a Holdról is látszik, de Brüsszelből biztosan. Ezzel a választási sikerrel a lap szerint a magyar miniszterelnök hadat üzent az uniós intézményeknek, amelyek ellen szívesen folytat küzdelmet.

A rendszer győzelme címmel közölt véleménycikket a balliberális lap, amelyben lebontott demokráciáról ír, és kiemeli, hogy Orbán Viktor hamarosan annyi ideje lesz hivatalban, mint amennyit Angela Merkel kormányon töltött.

Orbán Viktor bebiztosította magának ötödik ciklusát is – ezzel a címmel számolt be a magyarországi választásról a liberális német lap, amely szerint a kampány utolsó napjai kizárólag a háborúról szóltak, háttérbe szorítva olyan témákat, mint a korrupció, az infláció vagy a romló uniós kapcsolatok. Orbán Viktor elítélte ugyan Putyin offenzíváját, de tartózkodott az orosz elnök személyes bírálatától, és nem engedi át a fegyverszállítmányokat az ország területén. Ugyanakkor azzal vádolta az ellenzéket, hogy belerángatná Magyarországot a háborúba, ami a cikk szerzője szerint a valóságban nincs így.

A francia balközép lap szerint szerint egy évvel az európai parlamenti választások előtt a Fidesz elsöprő győzelme két fontos eseményt jelent: az európai populista pártoknak erős biztatást, Brüsszelnek pedig komoly figyelmeztetést. A magyar választás kampánytémái, a bevándorlás, a sokszínűség és az iszlám miatti félelmek kiaknázása teljesen újak voltak Magyarországon. A lap úgy látja, „eljött az idő, hogy az EPP határozottan elítélje magyar partnere idegengyűlölő beszédét és tekintélyelvű elhajlását”.

A legnagyobb példányszámú olasz napilap arról ír, hogy miközben egy éve a francia Emmanuel Macron győzelme reményt és dinamizmust adott az Európa-barát erőknek, addig Orbán Viktor mostani „diadala a populista mozgalmak visszavágására adott jelet”. A lap szerint Európa esetleges válasza elkésett: Orbán Viktor már paradigmaváltást indított el a migrációról folytatott európai vitában. Lehet, hogy „irtózást keltő hatalmi modell, de az orbanizmus kultúrája máris uralkodik felettünk” – írják.

Orbán Viktor diadala és az euroatlanti „fordulat” csődje címmel ír az ismert orosz portálon elemzést a Közép-Európát jól ismerő Vagyim Truhacsev. A politológust meglepte a Fidesz–KDNP győzelmének aránya, ám érezhető elégedettséggel állapítja meg, hogy az euroatlanti és oroszellenes irányultságú ellenzéki erők széles összefogása sem tudta megakadályozni Orbán sorrendben negyedik kétharmados győzelmét. Az euroatlanti „fordulat” elbukott, így – teszi hozzá a szakértő – Magyarországon aligha törik meg az Oroszország számára kedvező politikai irányvonal. A politológus felidézi, hogy Orbán Viktor következetesen fellépett az Oroszországgal szembeni szankciók ellen – ám mint megjegyzi, az EU nyomására mindig megszavazta őket –, állandó vendég lett Moszkvában, és szoros az energetikai együttműködés a két ország között. Vagyim Truhacsev szerint a magyar kormányfő az elmúlt hónapban sem hazudtolta meg önmagát. Elítélte Ukrajna megtámadását, és helyt adott a NATO-csapatoknak, ám nem engedte az országon keresztül a fegyverszállítást Ukrajnába, és kiállt az ellen is, hogy a szankciókat kiterjesszék az energetikai szektorra. Az orosz sajtó egyébként a szerb választásokkal egyetemben vezető helyen, de tárgyilagosan, a tényekre szorítkozva és Orbán beszédét ismertetve foglalkozott a választásokkal. A kormányfő szavai közül kiemelték, hogy Orbán az ellenfelei között sorolta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Jelentős fölénnyel nyerte a választást a 12 éve kormányzó Orbán Viktor, írja az ukrán lap. Az egyesült ellenzék – folytatódik a tudósítás – lényegesen kevesebbet nyert, mint amit a közvélemény-kutatások előre jeleztek, és megsemmisítő vereséget szenvedett az egyéni választókerületekben. Az ukrán sajtó lakonikusan számolt be a számára nem kedvező eredményről, miközben korábban hangsúlyosan foglalkozott Orbán bukásának esetleges lehetőségével. Az Ukrajinszka pravda is több cikket jelentetett meg a magyar kampányról, kiemelve, hogy botrányok sora kísérte. Választási felvezetőjében azzal foglalkozott, hogy Orbán Viktor rohamosan autokráciává változtatja az EU-tagállamot, míg egy másik írásának a címe: Hogyan változtatták Orbánt végül a választások Oroszország szövetségesévé.