Hirdetés

A szeptember végén tragikus hirtelenséggel elhunyt polgármestert még mindig gyászolja a város. Szekó József váratlan halála után egy kihívó maradt a Baranya megyei településen, a szocialista Csorbai Ferenc. Új jelölésre nem volt már lehetőség, így vasárnap

csak rá adhatták le szavazataikat a mohácsiak.

A választás előtt a Fidesz helyi szervezete többször is azt kérte Csorbai Ferenctől, hogy lépjen vissza a jelöltségtől a kialakult helyzet miatt. Az ellenzéki pártok többsége is ezt tartotta volna elfogadhatónak. A DK, a Jobbik és a Momentum helyi képviselőjelöltjei közleményben jelezték, bíznak abban, hogy a tisztesség jegyében Csorbai Ferenc visszalép, hogy aztán időközi választást lehessen kiírni.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István ugyanakkor egy lapnak adott interjúban leszögezte, hogy jelöltjük nem fog visszalépni. Úgy fogalmazott, hogy „ketten érezték magukat alkalmasnak a polgármesterségre, egyikük elhunyt, ettől ő még alkalmasnak érzi magát, meg is kapta a kellő támogatást”.

Csorbai Ferenc előzetesen csak annyit mondott, ha kevés szavazatot kap, nem fogadja el a tisztséget. Arra viszont nem tért ki, hogy szerinte mennyi szavazat számít kevésnek. Vasárnap végül úgy lett Mohács polgármestere, hogy sokkal többen szavaztak érvénytelenül, mint amennyien támogatták őt. A 15 ezer választásra jogosult mohácsi közül mindössze 1867 lakos támogatta az egyedüliként induló jelöltet, míg 4076 ember – feltételezhetően tiltakozását kifejezve –

érvénytelen szavazólapot dobott be az urnába.

Az M1-nek a mohácsiak elmondták, új választások kiírását szeretnék. Csorbai Ferenc lemondása eddig azonban még nem történt meg, és úgy tudni, csütörtökön elfoglalta a hivatalát.

Csizmadia Csaba, Mohács fideszes alpolgármestere szerint a számok magukért beszélnek. Úgy fogalmazott, a mohácsiak nem szeretnék, hogy Csorbai Ferenc üljön a polgármesteri székben, ezért lemondásra szólítják fel. Arra is kitért, ha a városvezető nem mond le, akkor a törvényi lehetőségeket kihasználva fél év múlva feloszlatják a testületet és egy új választást írnak ki.

Az M1 többször is kereste telefonon az új, szocialista városvezetőt, de nem sikerült elérni.