Bakos György hozzátette: a közműcégek szakemberei az éjszaka folyamán azon dolgoztak, hogy a szolgáltatásokat, ahol lehetséges, vissza tudják kapcsolni, hogy az otthonaikban maradtak ne maradjanak víz, és áram nélkül. Devecser központjában még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap, a Veszprém megyei városban több tucatnyi katonai jármű és védőmaszkos rendőrök irányítják a forgalmat.

A szóvivő hozzátette: a honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött. Devecserben 19 utat takarítanak jelenleg, Kolontáron most 3 utca kármentesítése folyik.

A vörös iszapnak Kolontáron korábban két áldozata volt. Az egyik egy helyi férfi, aki terepjáróval indult segíteni a mentésben, de elsodorta az ár. Egy idős asszony az áradás után kiment a kertjébe szétnézni, de rászakadt a ház.

Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 31 ember éjszakázott a devecseri átmeneti szálláshelyen. Mint mondta, az emberek többsége barátoknál, ismerősöknél töltötte az éjszakát. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

További részleteket az inforadio.hu-n olvashat, ha ide kattint.