Vadai, Varju, Arató az árnyékminiszterek között

Hirdetés

A Demokratikus Koalíció ügyetlenkedése közben megjelent az árnyékkormány névsora, mások mellett a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is közzétette a listát:

 • Dobrev Klára miniszterelnök
 • Molnár Csaba kancelláriaminiszter, a miniszterelnök helyettese
 • Mustó Géza belügyminiszter
 • Bodnár Zoltán pénzügyminiszter
 • Rónai Sándor külügyminiszter
 • Arató Gergely kormányprogramért felelős miniszter
 • Kordás László bér- és munkaügyi miniszter
 • Komáromi Zoltán egészségügyi miniszter
 • Varju László energia- és rezsiügyi miniszter
 • Dávid Ferenc gazdasági miniszter
 • Vadai Ágnes honvédelmi miniszter
 • Oláh Lajos környezetvédelmi és klímaügyi miniszter
 • Benedek Szilveszter mezőgazdasági- és vidékfejlesztési miniszter
 • Barkóczi Balázs oktatási és kulturális miniszter
 • Szaniszló Sándor önkormányzati miniszter
 • Szitka Péter, az önkormányzati miniszter vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadója
 • Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi miniszter
 • Kálmán Olga kormányszóvivő
Fotó: dobrevarnyekkormany.hu (képernyőfotó)

Időközben Dobrev Klára árnyékkormány nevű honlapjára is felkerült az árnyékminiszterek listája, akikről egy-egy megkapó fotó mellett rövid életrajzot láthatunk és elképzelt feladatköreiket is megismerhetjük. A személyes programoknál a nagy semmi és a „Készülünk.” váltakozik az árnyékminiszterek esetében.

Fotó: dobrevarnyekkormany.hu (képernyőfotó)

Dráma: a félbeszakadt élő videó

Sötét képet festett az ország állapotáról Kálmán Olga, aki azt is elmondta, szerinte a válságból nem az Orbán-kormánnyal kerül majd ki az ország. De micsoda szerencse, itt van nekünk az első „igazi” árnyékkormány, Dobrev Klára vezetésével, majd fel is konferálta a DK nagyasszonyát a színpadra.

Fotó: Dobrev Klára Facebook-oldala (képernyőfotó)

A kormányzás politikai tevékenység – ilyen és ehhez hasonló lózungokkal indította beszédét Dobrev Klára.

Én azzal értek egyet, ha a kormányt politikusok alkotják – jelentette ki, és amikor az izgalom már a tetőfokára hágott, előbb akadozni kezdett az élő közvetítés, majd véget is írt. A DK-hívek már meg is fejtették a probléma okát: nyilvánvalóan Orbán Viktor zavarta a vételt: „Már ezt sem bírja ki OV beavatkozás nélkül?!”

Korábban írtuk

„Felkészültünk! Ma délelőtt 10 órakor bemutatom az árnyékkormányom tagjait!” – ígérte hétfő reggel Facebook-oldalán Gyurcsányné. Az élő videós fiaskó után felmerül a kérdés: mi lett volna, ha nincsenek felkészülve?

A várakozás hosszú perceiben számos poént olvashattunk a Facebookon a jobboldali véleményvezérektől:

„Kedves barátaim! Az esemény várhatóan 12 órakor lesz látható a Facebook-oldalamon! Köszönöm a türelmeteket” – írta Facebook-oldalán kommentben Gyurcsányné hívei nagy örömére.

Közben viszont már megjelent az árnyékkormány névsora, mások mellett a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté is közzétette a listát.

Dobrev Klára hétfői második ígéretét sem tartotta be, és nem délben, hanem 11:40-től újra elindították a Facebook-közvetítést:

Az árnyékkormány már ma megkezdi a munkáját – zárta a bemutatót Dobrev Klára.

Bemutatta árnyékkormánya tagjai Dobrev Klára

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke bemutatta árnyékkormánya tagjait hétfőn Budapesten.

A politikus sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a „12 éve tartó felelőtlen kormányzás, a tudás, a szakértelem teljes hiánya, az emberek semmibevétele” oda vezetett, hogy az egyetlen kiút a válságból az, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek és kormányának „buknia kell”.

Azt mondta, a kormányzás politikai tevékenység, és ő azzal ért egyet, ha a kormányt választott képviselők alkotják, mert a választóktól függő kormánytag a miniszterelnöki túlhatalom egyik legerősebb korlátja. Hangsúlyozta, árnyékkormánya tagjai választói legitimitással rendelkeznek, de emellett szakterületek elismert képviselői.

Közölte, az árnyékkormány ügyében nem folytattak előzetes pártközi koalíciós tárgyalásokat, mert „ennek sem lehetőségét, sem okát” nem látták.

Az árnyék-kancelláriaminiszter és az árnyék-miniszterelnök helyettese Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke – ismertette, jelezve, hogy a politikus feladatai közé fognak tartozni az uniós ügyek, valamint a közigazgatás újjászervezése.

Az árnyék-pénzügyminiszter Bodnár Zoltán, az MNB egykori alelnöke lesz, aki az árnyékkormány egyetlen olyan tagja, aki nem választott képviselő. Dobrev Klára szerint elengedhetetlen, hogy jelöltje ne csak a költségvetési, fiskális politikához, de a monetáris politikához is értsen. Hangsúlyozta, Bodnár Zoltánra vár az euró bevezetésének előkészítése.

Az árnyék-külügyminiszter Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, akinek „le kell mosni azt a gyalázatot, amit az Orbán-kormány rakott rá a magyar megítélésre”, újjá kell élesztenie a „tetszhalott” V4-es együttműködést, és új alapokra kell helyeznie az együttműködést barátainkkal, szövetségeseinkkel – fogalmazott.

A kormányprogramért felelős árnyékminiszteri posztot Arató Gergely parlamenti képviselő tölti majd be – folytatta Dobrev Klára, megjegyezve, ez az a feladat, amit a Fidesz az elmúlt 12 évben még csak meg sem próbált megvalósítani, mert soha nem lehetett tudni, hogy mi a programja.

Az árnyékormány belügyminisztere Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, akinek a rendvédelmi dolgozók helyzetének rendbetétele, az ember- és eszközhiány csökkentése lesz a feladata.

Dobrev Klára az árnyékkabinet bér- és munkaügyi tagjaként mutatta be Kordás Lászlót, míg szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként Gy. Németh Erzsébet képviselőt.

Egészségügyi árnyékminiszterként Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő fog dolgozni, akinek az lesz a munkája, hogy meggyógyítsa a „beteg magyar egészségügyet” – mondta.

Varju László, a DK alelnöke lesz az árnyékkormány energia- és rezsiügyi minisztere – közölte Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök a képviselő feladatául szabta, hogy megmutassa, hogyan lehet elérni az ország energiafüggetlenségét, csökkenteni az orosz gáztól való függést, valamint megoldani, hogy a magyar családok rezsije kiszámítható és megfizethető legyen.

Az árnyékkormány gazdasági minisztereként Dávid Ferencet, a DK országgyűlési képviselőjét mutatta be. Hozzátette, a politikus egyik legfontosabb feladata a kis- és közepes vállalkozások megerősítése lesz, de eközben azzal is törődnie kell, hogy helyreállítsa Magyarországon a társadalmi érdekegyeztetést.

Dobrev Klára elmondta, hogy környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter Oláh Lajos parlamenti képviselő, a mezőgazdasági árnyéktárcát Benedek Szilveszterre, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselőre bízta, az önkormányzati árnyékminiszteri posztot pedig Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester tölti be.

A honvédelmi árnyékminiszter Vadai Ágnes, illetve az oktatási és kulturális árnyékminiszter Barkóczi Balázs külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Az árnyékkormányon belül fog dolgozni vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadóként Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a szóvivő pedig Kálmán Olga parlamenti képviselő lesz.

Dobrev Klárát megkérdezték, mi alapján érezték úgy, hogy szükség van az árnyékkormány megalakítására. Az EP-képviselő azt felelte, hogy „dráma van az országban”, Orbán Viktor miniszterelnök „becsapta” a választókat, a kormányfő biztonságot ígért, majd „sok millió embert az egyik legnagyobb létbizonytalanságba taszít”.

Arról, hogy szerepel-e a programjukban az árstopok kivezetése, a 27 százalékos áfát bíráló politikus azt mondta, hogy egy tisztességes és szakmai kormány meg tudja állítani az inflációt.

Egy felvetésre kijelentette, ő sem elégedett azzal, hogy kevés nő van az árnyékkormányában. Mint mondta, szomorúan látja, hogy noha a Demokratikus Koalíció tagjainak, aktivistáinak túlnyomó többsége nő, amikor választott tisztséget kell vállalni, akkor ők valamiért „elfogynak”.

Azzal kapcsolatban, hogy miért nem tagja az árnyékkormánynak Gyurcsány Ferenc, Kálmán Olga emlékeztetett: a DK elnöke az elmúlt években számtalanszor elmondta, hogy semmiféle kormányzati szerepre nem készül, neki a párt és a frakció vezetése a feladata.

MTI