Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)
Hirdetés

Közleményükben azt írták: Szekó Józsefet a baranyai város önkormányzata saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Szekó József 64 éves volt. 1998 októbere óta vezette Mohácsot polgármesterként, 2010 és 2014 között a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának tagja volt, a Baranya megye területi listáról szerzett mandátummal.

A kormánypárti politikust korábban polgármesterjelöltként nyilvántartásba vették az október 13-i önkormányzati választásra.


A választás előtt „kiesett” (azaz visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelöltek helyett nem lehet új jelölteket állítani az októberi önkormányzati választáson.
Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek, elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint négyszázan léptek vissza és tízen elhaláloztak a választás előtt. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a mostani, október 13-ai voksolás előtt már több mint 260-an visszaléptek, négyen elvesztették választójogukat és hat jelölt hunyt el.
Az NVI nyilvántartása szerint elhunyt Korán István Attila (Fidesz-KDNP) vattai és Szekó József (Fidesz-KDNP) mohácsi polgármesterjelölt, valamint négy független egyéni listás jelölt: Kun László fábiánsebestyéni, Nagy Norbert kisasszonyfai, Papp Miklósné teremi és Schmidt Ferenc pásztói jelölt.
Ezeket a jelölteket a választási eljárási törvény szerint „le kell húzni” a szavazólapról, ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a szavazás előtti utolsó hétig, október 4-éig tudja „követni”, és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtatnak. Az október 4-e után kieső jelölteket a helyi választási irodák „húzzák le” a szavazólapokról.
A kiesett jelöltek helyett – mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele szeptember elején lezárult – már nem indulhatnak új jelöltek.