Hirdetés

A nemzeti-konzervatív történészek baráti-szakmai köreként működő Virtuális Intézet Közép-Európa Kutatására kiadásában megjelent kötet egy hétrészes sorozat első darabja, a kiadványok Trianon eseménytörténetét és a Párizs-krönyéki békediktátum-rendszert alkotó versailles-i, a neuilly-i, a saint-germaini, a sévres-i és a lausanne-i szerződéseket mutatja be részletesen, továbbá mindeddig nem látott mennyiségű forrásokat közöl, és a több mint ezer történelmi szereplő életrajzát is megjelenteti. 

Az eddig példátlan szintézis első kötete a szarajevói merénylettől az 1918. november 3-i padovai fegyverszünetig tart, feltárva a nemzetiségi mozgalmak jellemzőit, az Osztrák-Magyar Monarchia sajátosságait, belső problémáit, a külső és belső ellenerők tevékenységét. Különlegessége, hogy 31 történész közös munkája a kötet, melynek fejezeteinek összefoglalása a Monarchia 11 nyelvén, a magyar mellett szlovákul, horvátul, lengyelül, németül, olaszul, románul, szlovénül, csehül, szerbül, ukránul is olvasható.

A sorozatot fölvezető Trianon Nagy Háború alatti előzményei, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása 1914-1918 című monográfia emelkedett bemutatója október 2-án 16 órakor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében (1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.)

Az esemény szervezője a Magyarságkutató Intézet, védnöke dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A kötetet bemutatja a monográfia szerkesztője, dr. Gulyás László történész, a Szegedi Tudományegyetem professzora és a kötet két szerzője, dr. Vizi László Tamás PhD, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese és dr. Nánay Mihály PhD, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke. Moderátor: dr. Nyári Gábor PhD, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa.