Fotó: MTI (archív)
Hirdetés

A magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága csütörtökön hallgatta meg, s a meghallgatás keretében megtartott titkos szavazáson összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

Nyilatkozatában Szájer József azt hangsúlyozta, a bevándorlást korlátozó jogi szabályok elfogadása miatt az európai baloldal támadást intézett Trócsányi László ellen. Mivel azonban nem vállalták a nyílt politikai küzdelmet, az EP jogi bizottságát használták fel erre a célra.

„A döntés elfogadhatatlan, az a jog megerőszakolását jelenti. Csütörtöki döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait” – fogalmazott.

A képviselő aláhúzta, tevékenysége során az összeférhetetlenségi szabályokhoz képest „messze etikusabban, és a jogállamiság követelményeinek megfelelően” járt el Trócsányi László. A biztosjelölt által korábban alapított ügyvédi iroda nem kapott állami megbízást miniszteri tevékenységének öt éve alatt, csak a régi megbízások folytatódtak – szögezte le.

Kijelentette, a bizottság vitájában egyetlen konkrét érv sem hangzott el, amely valódi összeférhetetlenséget mutatna.

„A legrosszabb kommunista időkre emlékeztető, előzetesen megírt koncepciós eljárásnak vagyunk a részesei. Azok akarnak bennünket jogállamiságból, emberi jogokból, méltányosságból, a személyiség tiszteletéből kioktatni, akiknek esze ágában sincs ezeket alkalmazni” – fogalmazott az EP jogi szakbizottságának magyar tagja.

A jogsérelem, valamint az elhangzott rágalmak olyan mértékűek, hogy adott esetben egy jogi eljárást is kiállnának – tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a szoros eredmény azt mutatja: nyilvánvaló politikai motivációról van szó. Az EP-s szakbizottság méltánytalan, „durva, aljas és alantas” eljárása útján, „minden alapot nélkülöző”indokok alapján hozott döntése érelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel – tette hozzá Szájer József.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.